Hírek

A belváros szívében szolgálnak

Több mint 90 térfigyelő kamera őrzi a rendet, a zsaruk pedig teljes erőbedobással dolgoznak azon, hogy a polgárok nyugodt kerületben élhessenek.

Eligazítás előtt Böőr Krisztián őrnagy, járőrszolgálati alosztályvezető ellenőrzi a járőrök ruházatát, felszerelését. Ezután beszámol az előző esti eseményekről. Három körözött személyre hívja fel kollégái figyelmét, képük megjelenik a kivetítőn is. Megemlíti a maszk használatának fontosságát, és tájékoztatja a járőröket arról, hogy előző nap figyelmeztették egy kávézó tulajdonosát, mert az utcára kirakott asztaloknál vendégek ültek és fogyasztottak. Ez a járvány ideje alatt tilos, a helyet ismét ellenőrizni kell. Az utasítás szerint, ha újra szabálytalansággal találkoznak, az üzletet be kell zárni. Kecskés Tamás ezredes már több mint hét éve a VI. Kerületi Rend­őrkapitányság vezetője. A kerület kicsi, 2,4 négyzetkilométerre jut mintegy 35 ezer lakos, a lélekszám azonban folyamatosan változik a külföldiek magas aránya miatt.

Kecskés Tamás ezredes
Kecskés Tamás ezredes

– A VI. kerület Magyarország ütőere – magyarázza a rendőrkapitány. – Itt alakult a legtöbb cég, valamint bevásárlóközpont, gyűlések és egyéb felvonulások helyszíne is. A vagyon elleni bűntettektől az erőszakos cselekményekig minden előfordult, de ezek a mutatók jelentősen csökkentek az elmúlt években. Az autólopás például teljesen eltűnt. Ez annak köszönhető, hogy folyamatosan jelen vannak a kollégák, segítségünkre vannak a Budapesti Rend­őr-főkapitányság munkatársai és a készenléti rendőrök is. A láthatóság egyfajta visszatartó erő. Emellett híre ment a bűnözők között is, hogy hatékony a térfigyelő rendszerünk, keményen használjuk a büntetőeljárásban lévő lehetőségeket. Jól működő kapcsolatunk van az ügyészséggel. Aki szereti a rendőri munkát, és szeretné az alapokat elsajátítani, az nagyon jó helyen jár, hiszen itt minden megtalálható. Rengeteg a munka, elvárunk dolgokat. Természetes a fluktuáció, de lehet sikereket is elérni, megalapozni a karriert azzal, hogy valaki itt produkál eredményeket. Azért jó, ha az ember nem mindennap jön be gyomorideggel, és úgy is távozik, sokat nevetünk is napközben, hiszen ez is belefér.

Stefanik János alezredes, bűn­ügyi osztályvezető hozzáteszi, nincs két egyforma napja. Mindig van munka, szinte soha nem látja az alagút végét, ahogy fogalmaz, de nagyon szeret itt dolgozni.

– Nagyon jó a vezetőgárda, folyton ötletelünk, mindig találunk ki újdonságokat, hogyan lehetnénk hatékonyabbak – mondja az alezredes.

A beszélgetés során megtudtuk, a kerület egyik sajátossága, hogy a nyári melegben az éjszakai szórakozásból hazafelé tartva gyakran alszanak el az utcán. Ilyenkor a magatehetetlen emberek könnyen áldozattá válhatnak. Főleg a Nyugati téri villamosmegálló padjait tartják a legalkalmasabbnak egy kis szundikálásra. A zsaruk pedig kép­ernyőn keresztül őrzik az álmukat. Ha egy tolvaj könnyű prédának nézi az alvó embert, és megszabadítaná az értékeitől, a járőrök máris ott teremnek, hogy azonnal elfogják őket.

– Annak ellenére, hogy sok helyen kint van a kamera, mégsem veszik komolyan, ezért sok elkövetőt kapunk el – teszi hozzá Stefanik János. – A lakásbetörések száma is elenyésző. A legtöbb betöréssel járó esetet sikerült felderíteni. Erre a célra külön egységet hoztunk létre, ami csak ezzel foglalkozik. Nagyon jó eredményeket értünk el.

Ebben Tőzsér Gábor százados, vizsgálati osztályvezető is egyetértett.

– Elég magas az elfogások száma, és a bűnözők között elterjedt, hogy ide nem érdemes jönni, mert nagyon gyorsan elfogjuk őket – tájékoztat a százados.

Közben Hideg Roland törzszászlós és Miklósi László főtörzsőrmester, körzeti megbízottak útnak indulnak, első útjuk egy budapesti színházba vezet, ahol előző nap egy telefont loptak el az egyik dolgozótól. A gyanú szerint az elkövető az egyik kollégája, a főtörzsőrmester kihallgatja, és megnézi a kamerafelvételeket. Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy valóban a férfi volt a tettes, ezért további vizsgálatok szükségesek. A zsaruk felveszik a jegyzőkönyvet, majd indulnak. A következő cél a Nyugati téri aluljáró ellenőrzése, de közben útba ejtik az eligazításon említett kávézót is. Úgy látszik, hatott az előző napi figyelmeztetés, székeknek, asztaloknak nyoma sincs. Az aluljáróban a boltok ellenőrzése közben nem találkoztak egyetlenegy szabálysértővel sem.

– Talán egy üzletet kellett bezárnunk a maszk használatának elmulasztása miatt – fűzi hozzá a törzs­zászlós. – Betartják a szabályokat, nem kockáztatnak, hiszen nekik is nagy veszteség, ha bezárjuk az üzletet, és kiesik a forgalom.

Soltész Gábor főtörzsőrmester, nyomozó és Havelant Zoltán honvéd törzsőrmester feladata a karantén-ellenőrzés. A nyomozó egy mobiltelefonhoz hasonló készüléket mutat, aminek PDA a neve.

– A karanténos listán piros kis pontokkal szerepel az összes olyan cím, ahol karanténban lévőket kell ellenőrizni. Ez alapján tudjuk, hova kell mennünk – magyarázza Soltész Gábor. – Az ellenőrzés után pedig rögzítjük a rendszerben, hogy mindent rendben találtunk-e, vagy történt-e szabálysértés, például a keresett nem tartózkodott otthon. Több opciót is be lehet jelölni, ha ez megvan, utána már csak ki kell nyomtatni a jelentést. A karanténosok ellenőrzése rendben lezajlott. Egy fiatal nő és egy 14 éves fiú volt a listán.

– A kerület sajátossága, hogy a belváros szívében vagyunk, ahol mindig történik valami, annak ellenére, hogy a területe igencsak kicsi – meséli Malinás László alezredes, aki 2015 áprilisától vezeti a rendészeti osztályt. – Régebben több szórakozónegyed volt, most ezeknek a helyét szállodák veszik át. Legtöbbször a Teréz körúton intézkedünk, ahol nagy az átmenő forgalom. Sok külföldi fordul meg a kerületben, akik sértetté vagy áldozattá válhatnak. Terézváros két részre osztható. A diplomatanegyed a Teréz körúttól a Hősök teréig tart, 43 külképviseleti objektum van, ebből háromnak kell az állandó őrzését megszervezni. Fontos pont az Andrássy út is, ami szinte mindig érinti a nagyobb megmozdulásokat, felvonulásokat, gyűléseket. A hajléktalanokról úgy próbálunk gondoskodni, hogy olyan helyre igyekszünk irányítani őket, ahol felmelegedhetnek. Ma például reggel –7 fok volt, ezért amikor felhívtam a szolgálatirányító parancsnokot, megkérdeztem tőle, ­volt-e mentővel szállítás, illetve olyan hajléktalan, aki veszélyben volt, a kihűlés fenyegette. A külföldiekkel szokott néha gond lenni, volt olyan eset, amikor autók tetején ugráltak. Ilyenkor elmagyarázzuk nekik, hogy ezt a hazájukban sem engednék meg, miért gondolják, hogy itt lehet?! A Nyugati tér, illetve a Hunyadi tér, Terézváros főtere az önkormányzat szempontjából fontos terület, itt van a vásárcsarnok is. Többször ellenőrizzük, illetve ott külön rendőri egység figyel a rendre. A BRFK-val együttműködve kiegészítettük Terézváros saját térfigyelő rendszerét. Ami a Nyugati téren történik, az minden szögből rögzíthető. A VI. kerületi rendőrség egyik sajátossága, hogy „zöld” rendőrkapitányság, két elektromos járőrautóval is rendelkezünk.

RÁDI MÓNIKA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ