Hírek

A gyanú: embercsempészés

A Bács-Kiskun megyei rendőrök két budapesti férfit vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint személyautókkal próbáltak meg 11 határsértőt átcsempészni az országon.

Egy polgárőr tett bejelentést a hercegszántói határrendészeti kirendeltségére 2021. január 5-én reggel, mert Csátalja külterületén egy taxit és egy Volkswagent látott az út szélén megállni, amelyből több személy kiszállt, majd mindannyian beszaladtak az erdőbe. A két autó ezután elhajtott.

A járőrök a megjelölt helyszín környezetében terepkutatást végeztek, melynek eredményeként 11 illegális migránst tartóztattak fel. A külföldiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sárga taxi és a szürke színű Volkswagen sofőrjei a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy jogellenesen Nyugat-Európába jussanak, ezért a rendőrök a járművek keresésébe kezdtek. A szürke autót 7 óra 35 perckor Bátmonostor belterületén vonták intézkedés alá az egyenruhások, míg a taxit néhány perccel később a megyei nyomozók állították meg Baján. Az autókkal lévő budapesti testvérpárt – B. Tibort és B. Balázst – a rendőrök előállították.

Ellenük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított. A gyanúsítottak esetében a nyomozók kezdeményezték, hogy az ügyészség tegyen indítványt letartóztatásukra, míg az illegális migránsokat meghallgatásukat követően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

1

2