Hírek

A Somogy megyei rendőrök befejezték a nyomozást és vádemelést javasoltak

Öt illegális migránst szállított egy csempész Balatonszárszónál, majd megpróbált elmenekülni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának információi alapján – a járőrök 2020. szeptember 8-án késő este követni kezdtek egy lengyel honosságú gépkocsit az M7-es autópályán. A Letenye irányába közlekedő sofőr a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, 180-190 kilométer/óra sebességgel haladt tovább, később Balatonszárszónál lehajtott az autópályáról, majd a 7-es számú főútvonalra hajtva kisodródott, és fának ütközött.

A sofőrön kívül a járműben öten utaztak, hárman a csomagtartóban megbújva. A baleset következtében négy utas is megsérült, ennek ellenére a járművezető a helyszínről segítségnyújtás nélkül elfutott, de a rendőrök rövid időn belül elfogták és előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra.

A külföldi utasok sem személyazonosságukat, sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A magukat szír és palesztin állampolgárnak valló férfiak és egy nő jogellenesen jutottak be Magyarország területére, ezért a rendőrök a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói az őrizetbe vett 29 éves ukrán férfivel szemben az embercsempészés, valamint segítségnyújtás elmulasztása bűntett ügyében a szükséges nyomozati cselekményeket elvégezték. Az eljárás során keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a Siófoki Járási Ügyészség részére.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A segítségnyújtás elmulasztása bűntett ez esetben szintén egy évtől öt évig terjedhet, mert a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, aki segítségnyújtásra egyébként is köteles lett volna.