Hírek

A téli útviszonyokra tekintettel változnak a közlekedési körülmények

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tanácsai a havas úton közlekedőknek.

A meteorológiai előrejelzések szerint a napokban havazás várható, amely másfajta közlekedési körülményeket teremt. Ehhez a legtöbb járművezető nincs hozzászokva, vagy rosszabb esetben nem hajlandó figyelembe venni.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. Vezetés közben ugyanis nem csak előre kell figyelni, hanem a két oldalsó irányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjármű vezetőt is szükséges észlelni.

Aki eddig még nem tette meg sürgősen szereltesse fel a téli gumit, mert 7°C alatt a nyári gumik tapadása nem biztonságos.

A téli időszak jellemző baleseti okai a pályaelhagyással járó és a nem megfelelő követési távolság megtartásából eredő baleset. A vezetéstechnikai hibákból hamarabb baleset származhat pl. az egymáshoz túl közeli haladás, a hirtelen gyorsítás és fékezés, az útkanyarulat nagy sebességgel való megközelítése, vagy a hirtelen és erőteljes fékezés.

A járművezetőnek óvatosabban kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni. A sebességhatárok betartására még jobban oda kell figyelni, sőt amennyiben szükséges a KRESZ által engedélyezett sebességnél is lassabban közlekedjünk, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.

A biztonsági övet mind a járművezetőnek, mind az utasoknak be kell kapcsolni, még akkor is, ha csak rövidtávon közlekednek. A mobiltelefon használatát kerülni kell, hiszen rossz látási körülmények között még jobban koncentráltnak kell lenni valamennyi járművezetőnek.

Kellő óvatosságot és balesetmentes közlekedést kívánunk!