Hírek

Állhatatos körzeti megbízott vezetett a pénzhamisítóig

Tiszaföldvárig utaztak a dabasi rendőrök, hogy elfogjanak egy videókártyáért hamis húszezresekkel fizető férfit. Házi pénzverdéjének berendezési tárgyait is lefoglalták.

Tavaly karácsony előtt tett bejelentést egy alsónémedi férfi, hogy az interneten általa meghirdetett videókártyát 135 ezer forintért eladta egy érdeklődőnek, ám utólag azzal szembesült, vevője gyanús bankjegyekkel átverte. Mint kiderült a 12 bankó fele, 3 húszezres hamisítvány volt. Kisebbek is voltak a többinél, vízjel sem volt rajtuk és egyéb egyedi azonosítók is hiányoztak. A helyi körzeti megbízott a vevőről kapott információmorzsákkal kellett, hogy boldoguljon, ám számára ez inkább volt kihívás, mint elbizonytalanodás. A vevő személyleírása nem sokat segített ugyan (maszk és sapka volt  rajta), arcából kevés látszódott, autójával távolabb állt meg, se szín, se típus, se rendszám. A körzeti megbízott azonban addig talpalt a településen, kopogtatott házaknál, gyűjtötte az adatokat, mígnem megtudta a rendszámot, a nyilvántartás pedig kidobta a tulajdonost. Hozzá indultak a dabasi nyomozók Tiszaföldvárra 2021. január 12-én reggel. A címen egy szerb férfi nyitott ajtót, autója az udvaron állt, rajta a kmb. által kiderített rendszámmal. Egy percig sem tagadta tettét, nem is lett volna értelme, az egyik szobában a rendőrök meglelték és lefoglalták házi sokszorosító műhelyét, és a szanaszét heverő bankjegyeket.

A 27 éves férfit elfogták, előállították. Kihallgatásán beismerte, hogy a valódi bankjegyek közé hamis húszezreseket csempészve verte át videókártyát áruló áldozatát. Vallomásában előadta, már tavaly próbálkozott a pénzkészítéssel, ám nem volt elégedett a végeredmény minőségével, ezért azokat nem használta fel. 2020 novemberében újabb kísérletet tett, az ekkor készített hamisítványokat használta fel a decemberi vásárlásnál, valamint egy másik, fővárosban lezajlott telefon adás-vételekor. Állítása szerint kb. 140 ezer forintot készített házilag, amelyek nagy részét el is költötte. Próbált 5 és 10 ezer forintos bankjegyeket is másolni, ám azokkal még kevésbé járt sikerrel, így megmaradt a húszezres címletnél, amelyeket sima A4 papírra nyomtatott.

A szabadlábon védekező szerb férfivel szemben pénzhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Dabasi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.