Hírek

Állhatatos közösség

Következetesen és kitartó munkával állnak helyt az ukrán határ mezsgyéjén szolgáló zsaruk.

Közösségükre leginkább a feladatközpontú hozzáállás jellemző, de mindemellett nem feledkeznek meg a testületi lojalitásról és csapatépítő hagyományaikról.

Területi adottságai alapján a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság 617 négyzetkilométert lefedő illetékességi területe a határszélen terül el.

– Attól eltekintve összetett a helyzetünk, hogy a szervezeti tipizálás során a kis kapitányságok közé soroltattunk – fejti ki Tóth Attila alezredes, a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság vezetője, hozzátéve, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részének meghatározó rendőri egysége 28 település biztonságát vigyázza.

Mivel a Kraszna tiszai torkolatánál, azaz a Nyírség és a Bereg határán szolgálnak, három határátkelő tartozik hozzájuk: a beregsurányi, a barabási és a lónyai. Szoros kapcsolatot ápolnak ottani kollégáikkal, akik segítségünkre is vannak modern technikai eszközeikkel. A korlátozott nyitvatartású átkelők felszabaduló erőit pedig mélységbe küldik, megduplázva a környéken a rendőrök számát. A határrendészeti kirendeltségek munkatársai gyakorta fedeznek fel okmányhamisítást. Ezekben az ügyekben is a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság folytatja a nyomozást.

– Kapitányságunk egyedi jellegét mutatja, hogy területünkön 60 kilométer hosszan húzódik az országhatár, és öt járással vagyunk szomszédosak. A rendészeti és a bűnügyi osztállyal, valamint a tarpai és a nyírmadai alosztály szintű rendőrőrssel együtt 113 fős az állományunk. Kuriózumként említeném, hogy a kapitányság épületében kapott helyet a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egyik rendőrőrse. Szoros az együttműködésünk; az orvhalászat, az orvhorgászat és a falopások megelőzése érdekében egymást segítve intézkedünk – magyarázza Tóth Attila.

– Területünk közlekedését alapvetően meghatározza az M3-as autópálya, valamint a városon átmenő 41-es számú főút. Óriási a tranzitforgalom és ezáltal a külföldiek jelenléte. Fokozott rendőri fellépéssel igyekszünk a jogsértéseknek elejét venni, és azt gondolom, a statisztikai adatok alapján ezt sikerrel tesszük. Arra is büszkék vagyunk, hogy az elmúlt 11 évben tavaly volt a legalacsonyabb a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Errefelé jelentős a vadállomány, és ebből adódóan sok a vadelütés, bár folyamatosan hangsúlyos téma a baleset-megelőzés. Sokan ismerik az utakat keresztező csapásokat, és előre lassítanak.

A munkalehetőségek túlnyomó része Vásárosnaményra összpontosul, a környező települések lakói főként gazdálkodásból élnek. Az országos tendenciák arrafelé is tetten érhetők, hiszen a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak.

– A bűnügyi mutatókban a területi adottságokból eredő különbségek is megjelennek. Gondolok itt a cigaretta- vagy az embercsempészésre. Üldözzük a cigarettacsempészeket, de ezekben az ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatja le az eljárásokat. Az embercsempészés már más történet. A megye migrációs osztályával rendszerint közösen dolgozunk az ilyen jellegű bűncselekmények megszakításán és felderítésén – ismerteti a kapitányságvezető.

A vásárosnaményi zsaruk állománya jellemzően helyi vagy környékbeli fiatalokból áll. Saját ügyüknek érzik, ha valami rendőri szempontból kevésbé működik, és készek tenni a javulásért. A közösséggé kovácsolódott csapat gyakran tölti együtt a szabadidejét. Szó szerint egy csónakban eveznek a sárkányhajó versenyeken, és hagyományaikat is ápolják: családi napot és rendőrbált szerveznek.

– Vásárosnamény a szórakozási lehetőségek szempontjából is meghatározó. A gergelyiugornyai városrészen több száz nyaraló épült az élő Tisza partjára, de a nyári időszakban több ezer szórakozni vágyó is érkezik oda a környékről, főként a hétvégeken. A kapitányság bűnmegelőzési szekciójának figyelme ilyenkor a Tisza-partra koncentrálódik, ehhez pedig két kollégám hathatós segítséget kap a középiskolásoktól, akik nagy óraszámban teljesítenek közösségi szolgálatot – mondja az alezredes.

Közben járőrök érkeznek, és előállítanak egy 39 éves férfit, akit a büntetés-végrehajtás keres, mivel nem fizette meg a rá kiszabott büntetést. Átkísérése előtt Elek István főtörzsőrmester vizsgálja át a férfi ruházatát, és közben körzeti megbízottak térnek vissza közúti ellenőrzésről.

– A Kossuth Lajos útnál végeztünk álló ellenőrzést a kollégámmal, Deák Ferenc őrmesterrel. Nem célunk a büntetés, de a szabálysértések mellett nem mehetünk el. Vidéken vagyunk, gyorsan híre megy a kontrollnak. Ha rend­őrt látnak, a sebességből azonnal visszavesznek – hangsúlyozza Simon Zsolt zászlós, körzeti megbízott.

Természetesen az intenzív forgalmú 41-es főúton is ellenőrzik a járművek sebességét. és a gyorshajtásokat helyben szankcionálják.

– Szenior állományú rendőrként teljesítek szolgálatot. Korábban bűnügyi területen dolgoztam. Visszatértem, mert úgy éreztem, így érdemben járulhatok hozzá a környéken élők biztonságához – vázolja Gönczi György főtörzs­zászlós, bűnmegelőzési előadó, aki egy aktív állományú kollégával dolgozik a prevención. Fiatalokkal és idősekkel egyaránt jó kapcsolatot ápolnak, és a középiskolások közösségi szolgálatának koordinálása is hozzájuk köthető. Nyaranta több ezer órában mozgósítanak fiatalokat Gergelyiugornya üdülőövezetében a Police Tourist program keretében.

– Büszke vagyok a munkatársaimra. Összetartó, elhivatott közösséget alkotnak, és motiváltan teszik a dolgukat. A visszajelzések azt mutatják, hogy a környékbeliek elégedettek a munkánkkal – összegzett a kapitány.

FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ