Hírek

Autók az út menti árokban

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén ez év első két hónapjában számos úgynevezett pályaelhagyásos baleset történt, amikor a jármű az útról lesodródva az árokban, felborulva kötött ki.

A borulásos balesetek egyik fő oka, hogy a jármű vezetője a gépkocsi sebességét nem az útviszonyoknak megfelelően választja meg, aminek következtében egy útszakaszon vagy kanyarban beszitál a gépkocsi, majd letér az útról, esetleg tengelye körül megpördül, majd az árokba csapódik.

1

A másik vezető ok, hogy a sofőr a figyelmetlenségének következtében az útpadkára lefut, majd onnét a járművet hirtelen ellenkormányzással próbálja meg visszairányítani az útra, aminek következtében elveszti az uralmát a gépkocsija felett és lesodródik az útról. A közúti közlekedés szempontjából a hajnali időszak a legveszélyesebb, amikor a baleset a lefagyott, vagy éppen nyálkás, csúszós útviszonyok miatt következik be.

2

 Az elmúlt időszakban ezek az esetek enyhébb kimenetelűek voltak, de minden ilyen alkalommal előfordulhat súlyosabb személyi sérülés, vagy éppen tragédia. Rendőreink több olyan helyszínen intézkedtek megyénkben, ahol az autó a tengelye körül többször megpördült, de szerencsére súlyos tragédia ekkor sem történt.   

3

Ezek a balesetek vezetéstechnikai fogásokkal mind elkerülhetők lennének. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága javasolja, hogy aki úgy érzi, hogy a téli hónapokban a csúszósabb úttesten nem vezeti biztonságosan a járművét, próbálja ki magát egy vezetéstechnikai oktatáson, amelyet követően biztosabban fog a volán mögé ülni. Higgyék el megéri!!!

…hogy mindenki hazaérjen!