Hírek

Azért mert nincs hó, még tél van!

Kérjük, fontolják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásait.

Szolnok lakott területén kívül, a 32-es számú úton, 2021. február 7-én, a kora délutáni órákban, egy 73 éves szolnoki lakos közlekedett személygépkocsival Újszász felől Szolnok irányába. Haladása során egy balra ívelő útkanyarulatban kisodródott és az úttest jobb oldalán lévő vízelvezető árokba borulva, a tetejére fordulva állt nyugalmi helyzetbe. A baleset során a járművezető és utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették.

Azért mert nincs hó, még tél van! A hőmérséklet egy napon belül is a végletek között mozoghat: hol pozitív tartományban van, hol fagypont alá esik. Az úttestek felülete – különösen az árnyékos vagy nyílt területeken – jegessé vált. A jeges úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint útkanyarulatokban való haladáskor. A járművezetők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket.

Amennyiben a kelleténél gyorsabban halad a járművezető, előfordulhat, hogy egy nedves, nyálkás, avagy lefagyott útszakaszhoz érve elveszíti az uralmát a jármű vezetése felett, és lecsúszik az út menti árokba, a tetejére borul, vagy a szemközt érkező járműnek ütközhet.

Felhívjuk a járművezetők és a gyalogosok figyelmét, hogy lakott területen belül és kívül egyaránt a KRESZ által engedélyezettnél lassabban és óvatosabban közlekedjenek az úttesten és a járdákon egyaránt, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.

A járművezetőnek körültekintően kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni. Tartsanak megfelelő követési távolságot az előttük haladó jármű mögött, hogy annak bármilyen okból történő váratlan manővere esetén is biztonságosan meg tudjanak állni!