Hírek

Belvárosi változások

Csak a változás örök, tartják hozzáértők, jó megfigyelők, és alighanem igazuk van. Mindennapjainkban új szabályzók jelennek meg, módosulnak fókuszpontok, átrendeződnek prioritások, erről viszont ezúttal a belvárosi zsaruktól értesültünk.

Nemcsak a világban, de új tényezők bukkannak fel az V. Kerületi Rendőrkapitányság mindennapjaiban is. A Szalay utcai rendőrségi objektumból vesszük számba az állomány előtt álló téli feladatokat.

Paál Péter György ezredes
Paál Péter György ezredes 

– Számomra változás maga az új szolgálati hely – mondja Paál Péter György ezredes, a szomszédos XIII. Kerületi Rendőrkapitányság éléről a Belvárosba nyáron kinevezett kapitányságvezető. – A gondjaimra bízott új illetékességi terület körülményeinek megismerése szinkronban zajlik az egész országot érintő változásokkal, így a járványhelyzetre adandó rendőrségi reakciók kerületi szintű kialakításával, a megfelelő hatósági lépések kidolgozásával. Az V. kerületre eddig is dinamikus rendőrségi munka, ezen belül is kimondottan aktív közterületi jelenlét volt jellemző. Az itteni állomány számára tehát nem ismeretlen a magas szintű követelmény. Az évszakváltozás, a koronavírus-járvány második hulláma, az ezzel kapcsolatos rendkívüli szabályozások a korábbi feladatok újragondolását, az energiák átcsoportosítását kívánják meg. A városrész nyári, kora őszi arculatát a turisták nagyszámú jelenléte, az intenzív szórakozóhely-látogatás és az ezekhez kapcsolódó közterület-használat határozta meg. Az évek során megismert jelenségek kezelésére, a közbiztonság fenntartására kollégáim, vezetőtársaim jó módszereket dolgoztak ki. Ebbe a struktúrába beletartozott, beletartozik az önkormányzattal való kapcsolattartás, a rendőrség és kerületvezetés közös érdekeltségének tekinthető közterületi jelenlét kialakítása. A szórakozóhelyek, azok környezetének biztonságossá tétele, a feltárt bűncselekménytípusok visszaszorítása érdekében nagy létszámú erővel folytak ellenőrzések a súlyponti helyeken. Ezeket az akciókat hol az. V. kerületi, saját humánerővel, hol a társ­hatóságok bevonásával, máskor a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának megerősítő egységeivel vagy a szomszédos rendőrkapitányságokkal közösen valósítottuk meg. Két éve új önkormányzati ösztönzést kapott a körzeti megbízotti szolgálati ág, a megújuló körzeti megbízotti program célja még inkább erősíteni a kapcsolatot a lakossággal. A státuszok száma radikálisan nőtt, hatról 25-re emelkedett, a megbízottak új csatornákon keresik a kapcsolattartás lehetőségeit, a jelzőrendszer kiszélesítését. Próbálunk minél több hozzánk beérkező ügyes-bajos megkeresésre választ adni, segítséget nyújtani, a kerületi lakosok mellett párbeszédet folytatunk az itteni szórakozóhelyek üzemeltetőivel, a kereskedelmi egységek tulajdonosaival is. A vírus előidézte helyzet átrendezte jóformán minden szervezeti egység bejáratott protokolljait, ez alól kerületünk sem kivétel. Vannak tevékenységeink, amiket változatlanul folytatunk, újonnan teljesítendő kötelezettségek jelentkeznek, és akad olyan feladatunk, amelynél áthelyeződik a fókuszpont. A szórakozóhelyek általános ellenőrzésének jószerével nincs már oka, így a felszabaduló rendészeti kapacitással a járvánnyal összefüggő szabályozások betartatására tudunk koncentrálni. Kiemelt téli feladat szokott lenni a kerületben a Vörösmarty téri karácsonyi vásár ellenőrzése, ami 2020-ban, szintén a vírus miatt, elmaradt.

Pintér László főhadnagy
Pintér László főhadnagy

A járványhelyzet a közvetlen egészségügyi problémán túl sokak számára kapcsolódó nehézségekkel is jár. Az V. kerületi filozófia szerint a zsaruk nem húznak éles határvonalat, ha segítségnyújtásról van szó, teljesítőképességük erejéig támogatást nyújtanak az ott élőknek. A rendőrök számára fontos, hogy a lakosok érezzék: feltétel nélküli elfogadást, segítségnyújtást várhatnak, ha hozzájuk fordulnak. Az elsődleges kapcsolattartói szerepben szolgálatot teljesítő körzeti megbízottak munkáját egy új projekt segíti.

.

– A kialakult helyzet, a kijárási korlátozások sokak számára megszokott emberi kapcsolataik átrendeződését, részben-egészben elvesztését jelenti. Különösen érvényes ez az idősebb korcsoportra, amely a személyesebb kommunikációs formákat részesíti, részesítené előnyben – magyarázza Pintér László főhadnagy, az V. Kerületi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója és áldozatvédelmi referense. – Szintén önkormányzati támogatással igyekszünk megszólítani ezt a lakosságrészt az interneten keresztül, Skype-beszélgetések formájában. A vírus veszélyeinek életkoruk miatt fokozottan kitett nyugdíjasok számára, ha eleinte szokatlanabb is, de mindenképpen biztonságosabb a Skype-párbeszéd a személyes kontaktusnál. A visszajelzések alapján elfogadják ezt a szükségmegoldást. A fő csapásirányt a bűnmegelőzési témák képviselik, megpróbálom felhívni a figyelmüket az aktuális elkövetési módokra, elsődlegesen csalásokra, besurranásokra. Fontos, hogy mi szólítsuk meg az időseket, és ne a bűnös szándékú személyek, kihasználva a lakosságcsoport járvány miatti társalgási, találkozási hiányát. A korosabb lakosok szeretnek beszélgetni, szívesen csevegnek akár ismeretlenekkel is. Néhány kérdés után örömmel elmondják az őket foglalkoztató gondolataikat, ám ezt a nyitottságot kihasználva rossz-
akaróik könnyen képesek információkat is kiszedni belőlük, amiket aztán megkárosításukra fordíthatnak. A heti kétszer, kedden és csütörtök délutánonként megtartott Skype-konferenciákon a konkrét prevenció mellett szívesen beszélgetek akármilyen felmerülő kérdésről is. Nem zárkózom el a párbeszédtől, tudva, a szakmai tanácsok mellett minden odafordulással csökkenthetem a generáció mellőzöttségérzését.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES, FRANCZ,
zsaru-archív