Hírek

Biztonságban a hideg időben is

2021. január 15.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégén folyamatosan fagypont alatti hőmérsékletekre lehet számítani, ilyenkor a szokottnál is jobban kell figyelni a tüzelő-fűtő berendezések helyes használatára. Ebben az időszakban fokozottabb a szén-monoxid mérgezés veszélye, valamint a kéménytüzek kockázata is.

A hidegebb időjárás miatt több háztartásban intenzívebben fűtenek majd. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

A házilag barkácsolt berendezések, fűtőeszközök és a kémények életveszélyesek lehetnek. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás rendszeres szellőzéséről. A mérgező gáz akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Fontos, hogy ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, visszaáramolhat a füst a házba. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezdhet, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. 

A hideg időben a közlekedésben résztvevőknek is fokozottabb figyelniük kell. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és csak a megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival utazzanak. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. 

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján tájékozódhat.