Hírek

Biztonságban a virtuális térben

Tanácsok az online vásárláshoz – az interneten leselkedő veszélyekre figyelmeztet a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

A szakemberek világszerte ugyanazon a napon, a „Biztonságos Internet Nap”-ján hívják fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre. Gyakori elkövetési magatartás a virtuális térben a vásárlók megtévesztése. Különösen kockázatos a vásárlás az internetes apróhirdetések esetében. A jogsértések jellemzője, hogy a vásárlók előre fizetnek, a terméket azonban nem kapják meg és a feladó is elérhetetlenné válik.

Kérjük, fogadja meg tanácsainkat, hogy az online világban se váljon áldozattá!

  • Internetes vásárlás esetén mindig kellő körültekintéssel járjon el!
  • Magánszemélytől történő rendelés esetén az áru átvétele – lehetőség szerint – személyesen történjen, a vételárat csak a termék megtekintése után fizesse ki! A kért összeget ne utalja át előre!
  • Ezeknél a vásárlásoknál még az utánvétes fizetés sem jelent garanciát, hiszen a fizetést követően lehet átvenni a csomagot és a tartalma csak ekkor válik ismertté.
  • Képkereső alkalmazás segítségével ellenőrizheti, hogy az interneten közzétett képet a hirdető készítette-e. Előfordulhat, hogy csak „kölcsönözte” a képet és valós tartalom nincs mögötte. Ilyen esetben vélelmezhető, hogy az eladó célja a vásárló megtévesztése.
  • A konkrét hirdetést, elérhetőségeket, számlaszámot célszerű elmenteni arra az esetre, ha az elővigyázatos vásárlás ellenére mégis áldozattá válna.