Hírek

Biztonsági tippek a motoros szezonra!

A Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsai.

Az idő javulásával a motorosok egyre nagyobb számban jelennek meg a közutakon. Nem árt azonban a pár hónapos kényszerpihenő végén, ha pár dolgot ellenőrzünk motorunkon, s mi magunk is újra felkészülünk a motorozásra.

Indulás előtt

A téli pihenőre eltett motort a gazdája már megszokott rituálé szerint veszi elő a jó idő érkeztével, de fontos, hogy ez a szakértők által javasolt ellenőrzésekkel is kiegészüljön.

Az ellenőrzések minden esetben terjedjenek ki:

  • a rugóstagoka, teleszkópokra
  • kormány- és fékberendezésekre,
  • világítóberendezésekre,
  • akkumulátor töltöttségére,
  • gumiabroncs állapotára.

Az olajcsere minden szezon kezdetekor ajánlott.

Készítsük fel magunkat is!

Amikor már motorunkat előkészítettük a használatra, nem árt önmagunkat is felkészíteni. Pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is el-eltompulhatnak a reflexei, így azokat szintén be kell járatni. Ennek legmegfelelőbb módja, ha a kezdeti időben óvatosan használjuk motorunkat addig, amíg nem kerülünk újra edzett állapotba. A körültekintő motorozás a körülöttünk közlekedők miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon.

Még az első út előtt fontos ellenőrizni a meglévő biztonsági felszereléseinket. A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak elengedhetetlen. Hasonló gondoskodásra van szükség a védőkabát és nadrág, a motoros lábbelik, illetve a kesztyűk és különböző protektorok esetében is.

Végre újra nyeregben

Ha minden ponton túljutottunk, és újra nyeregbe pattanhatunk, még a rutinos motorosoknak is megéri elgondolkodniuk, hogy egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissítsék tudásukat. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technikák életet menthetnek, nem utolsósorban a motort is megvédhetik a nagyobb sérülésektől.

Ezen felül már csak a saját koncentráltságunkat kell megőrizni, azaz figyelni motorozás közben önmagunkra és az útra. Régi, mégis jó tanács: mindig nézzünk arra, amerre megyünk vagy menni akarunk, illetve a minket körülvevő forgalomra! Ha előrelátóak vagyunk, és betartjuk a sebességhatárokat, akkor felkészültebben érhet minket egy-egy veszélyhelyzet, amire majd reagálni is jobban tudunk.

A témával kapcsolatban ezen a héten a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság minden nap újabb hasznos információkat tett közzé a Heves MRFK prevenciós oldalán, ahol érdemes ezeket elolvasni.

… hogy mindenki hazaérjen!