Hírek

Biztonságos motorozás 6. rész

Tudatos kormányzás, megfontolt irányítás, pontos kanyarodás.

A kormányzás megfelelő technikájának elsajátítása és folyamatos gyakorlása minden motorkerékpáros feladata és felelőssége. Felsőtestünk a kormányon történő támaszkodás nélkül is stabil, jól mozdítható kell, hogy legyen. A kormányt enyhén hajlított, azaz majdnem nyújtott kézzel érjük el, ami a gázmarkolat és a fékkar pontos kezelését könnyíti meg. Fontos, hogy üléspozíciónkat kényelmesnek érezzük, ugyanakkor szükség esetén (pl. vészfékezés) erőt is tudjunk kifejteni, illetve támaszhelyzetet létrehozni. Az úttartás, kanyarodás, veszélyhelyzet elkerülés alapja a helyes és biztonságos kormányzás.

Nehezen megmagyarázható tényező, hogy a motorkerékpár nem csak azért kanyarodik, mert elfordítjuk a kormányt, hanem mert valamelyik irányba bedől. Megfelelő beállítások esetén a motorkerékpár egyenesen megy, ehhez a vezetőjére nincs nagy szükség. A kanyarodáshoz viszont a vezetőnek kell megtörni ezt a stabilitást. Miután minden normális felépítésű motorkerékpárt viszonylag könnyedén a kanyarba lehet kormányozni, így fel sem tűnik mi is történik valójában. Megfelelő technikával a kétkerekű pontosan irányítható.

A helytelen testtartás, a túl merev és szoros kormányfogás is oka lehet egy baleset bekövetkezésének. Kerüljük az erős és hirtelen kormánymozdulatokat, mert azok a motor stabilitásának elvesztéséhez vezetnek, ezáltal balesetveszélyesek!

… hogy mindenki hazaérjen!