Hírek

Biztonságosabban internetezni

Az internet számos információt kínál és lehetőséget biztosít, de használata veszélyforrás is lehet. Erre igyekeznek a diákok és a szülők figyelmét felhívni hasznos tanácsokkal a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei Békés megyében.

A Biztonságos Internet Nap alkalmából a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai hasznos tanácsokkal és a legfontosabb adatvédelmi szabályokkal igyekeznek felhívni a diákok és a szülők figyelmét. Az internet a mindennapok része, a gyermekek már néhány éves koruktól használnak olyan eszközöket, amelyek segítésével elérik a világhálón közzétett tartalmakat. Fontos, hogy a lehetőségek, előnyök mellett az internet használatának veszélyeit, hátrányait is megismerjék.

Mindenkinek ügyelni kell a személyes adatai védelmére. Meg kell fontolni, hogy mennyi információt tesz közzé magáról a világhálón, és milyen fotókat oszt meg másokkal. Előfordulhat, hogy a képeket lementik és más szöveggel, más témájú oldalon közzéteszik. A különböző internetes felületeken használt felhasználói neveket és jelszavakat nem szabad másokkal megosztani. Olyan számítógépeken, amelyeket többen használnak, mint például az iskolai gépeket, senki ne mentse el a belépési adatait.

A gyermekek legyenek tisztában azzal is, mit tegyenek, ha sértő, zaklató, fenyegető üzeneteket kapnak. Kérjenek segítséget szüleiktől, tanáraiktól, mentsék el az üzeneteket! Ha olyan felületen érkeztek az üzenetek, ahol a zaklató felhasználót le lehet tiltani, tegyék meg ezt! Lényeges tudatosítani a gyermekben azt is, hogy amikor valakivel az interneten kapcsolatba lépnek, nem biztos, hogy valós információkat kapnak róla. Senkivel ne osszanak meg bizalmas információkat magukról, családjukról, anyagi helyzetükről.

Kapcsolódó tartalmak:

Gyermekek védelme – szülői felügyelet

Grooming: Ragadozók a kibertérben

Biztonságban a közösségi oldalakon