Hírek

Csúszósak az utak Zalában

Fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Orkán erejű szélre, havazásra és fagyos időjárásra kell számítania a közlekedőknek Zala megyében is, az utak havasak, hókásásak, helyenként jegesek. A megváltozott időjárási körülmények fokozott óvatosságot és körültekintést igényelnek minden közlekedőtől.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet:

  • Nagyméretű járművet előzve az oldalszél hirtelen megszűnik, majd a jármű melletti elhaladáskor ismét felerősödik, tartsunk megfelelő oldaltávolságot!
  • A gépkocsiból való megfelelő kilátás érdekében hó- és jégmentesítsük a szélvédőt,  fontos a jól működő ablaktörlő, a páramentesítő, használjunk kézi jégkaparót,  jégoldót és figyeljünk, hogy a járműben téli ablakmosó folyadék legyen!
  • Lakott területen belül és kívül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra!
  • Lassabban, nagyobb követési távolságot tartva kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata!
  • A száraz, vizes, vagy csúszós útszakaszok hirtelen válthatják egymást, amely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, a gumiabroncsok és a fékrendszer kifogástalan állapota, fontos a megfelelően megválasztott téli autógumi, mert a nyári abroncsok használata 7 °C alatt már nem biztonságos.
  • Havas-jeges úton hasznos a hólánc, melyet a hajtott tengelyen lévő kerekekre kell felszerelni, így kormányozható marad az autó. A hólánc felhelyezését és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy ne kerüljünk váratlan akadály elé, ha valóban szükségünk lesz a használatára a hidegben. Egyes külföldi országok esetében előfordulhat, hogy már az országba való belépéskor ellenőrzik a hólánc meglétét.
  • Lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljanak útnak, elindulás előtt célszerű hosszabb menetidővel tervezni és a gépjármű csomagtartójában javasolt lapátot is elhelyezni.
  • Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és (természetesen alkoholmentes) italra is.
  • Fontos, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók a szükséges orvosságból is vigyenek elegendőt magukkal.

Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetnek be a közlekedéssel kapcsolatban.

…hogy mindenki hazaérjen!