Hírek

Egy embercsempész és ötvenöt illegális migráns egy intézkedés során az Inárcsi pihenőnél

A sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indult eljárás, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a  Pest megyei rendőrök – a Nemzeti Nyomozó Iroda Székesfehérvári Osztálya információi alapján – 2021. január 6-án 0 óra 20 perc körül az M5 autópályán, az Inárcsi pihenőnél megállítottak egy magyar honosságú kisteherautót. A járművet egy 52 éves magyar állampolgárságú férfi vezette, aki a teherautó rakterében ötvenöt illegális migránst szállított, akik szír állampolgárnak vallották magukat. A külföldi utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták őket. A sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indított eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.