Hírek

Egyre több a motoros az utakon

A kedvező időjárási körülmények beköszöntével a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a figyelmet a motorosok megjelenésére az utakon.

Az elmúlt napokban tapasztalható tavaszias időjárás kicsalogatta a motorosokat a közutakra. A gépesített járművek kategóriájának legvédtelenebb képviselői a motorosok, akiknek a halálozási kockázata közlekedési baleset esetén jóval magasabb, mint a személygépkocsi vezetőké. Ennek oka kézenfekvő: a motorosok testi épségét nem védik olyan műszaki, biztonságtechnikai megoldások, mint a gépjárművekben utazókét.

A közúti közlekedési szabályok betartása rájuk is vonatkozik. A balesetek elkerülése érdekében fokozottan figyeljenek oda a szabályos előzés, kanyarodás, és egyéb manőverek során. A sebességhatárokat mindig tartsák be lakott területen belül- és kívül egyaránt, figyelemmel az út-, látási- és időjárási viszonyokra. A bukósisakot kötelező viselni, de az egyéb védőfelszerelések viselése is nagyon ajánlott, mert ütközés vagy az aszfalton történő megcsúszás esetén nagymértékben csökkenti a motorosok sérülésének, baleseti halálának a kockázatát.

Az autósokat kérjük, hogy fokozottan figyeljenek oda a motorosokra! Lakott területen belül, a városi forgalomnál lényegesen dinamikusabban haladnak a motorosok, még akkor is, ha nem lépik át a megengedett sebességet. Gyorsabban váltanak sávot, és az előzési manővereket is lendületesebben hajtják végre. Gyakori koccanási ok, hogy az autós hirtelen meglát egy szabad helyet a másik sávban és azonnal odakapja a kormányt. Ha mögötte éppen jön egy motoros és nem néz a tükörbe, akkor be is következik az ütközés. A komoly sérüléssel járó vagy halálos kimenetelű motorbalesetek bekövetkezésének leggyakoribb okai a sebességtúllépésből vagy az elsőbbség meg nem adásából adódnak.

Figyeljünk oda egymásra, és tartsuk tiszteletben a közlekedésben résztvevőket!

…hogy mindenki hazaérjen!