Hírek

Elismerések Semmelweis Nap alkalmából

2021. június 29.

Semmelweis Nap alkalmából elismeréseket vehettek át az arra érdemesek június huszonkilencedikén, a katasztrófavédelmi igazgatók szokásos havi értekezletén. A virtuális térben megrendezett találkozón emellett hősies helytállásért odaítélt elismeréseket és születésnapi ajándéktárgyakat is átadtak. Az érintettek a még érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően szolgálati helyükön veszik át az elismerést.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója javaslatára a betegellátás, a gyógyítás, a fizikai és lelki egészség megőrzése érdekében hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája, valamint a koronavírus-járvány megfékezésében és hatásainak elhárításában közvetlenül kifejtett példamutató szakmai tevékenysége elismeréseként Semmelweis Nap alkalmából emléktárgyat adományozott Erdélyiné Simon Gabriella tűzoltó századosnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ pszichológusának, illetve dr. Czuczor Szabolcs rendvédelmi igazgatási alkalmazottnak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ főorvosának. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató dicséretben és jutalomban részesítette Romváriné Inoka Júlia rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ egészségügyi asszisztensét.

Március 18-án teljesen leégett egy családi házzal egybeépített műhely. A tűz átterjedt a műhely melletti téglaépületre is. A tulajdonos arról tájékoztatta a beavatkozó tűzoltókat, hogy az épületben több gázpalack is található. A püspökladányi hivatásos tűzoltó-parancsnokság három beavatkozó tűzoltója sugárfedezet mellett behatolt az épületbe, ahonnan több, közvetlen hőhatásnak kitett propánbutángáz-palackot távolított el. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy elismerésben részesítette Csibi Sándor, Fehér János és Pusztai Zsolt tűzoltó főtörzsőrmestereket. 

Május 8-án egy négylakásos társasházzal egybeépített garázsban keletkezett tűz, teljes terjedelmében égett az ott tárolt autó is. Egy szabadnapos tűzoltó észlelte a tüzet és az otthonában lévő porral oltó készülékkel a helyszínre sietett. Kiküldte az épületből a lakókat, felszólította őket, hogy gépjárművükkel álljanak arrébb, majd elzárta a közműveket, valamint az ott lakók segítségével oltani kezdte a tüzet. Értesítette a műveletirányítási ügyeletet, hogy a tetőszerkezet is ég, és vízszállító járműre is szükség lesz az oltáshoz. A kiérkező raj tűzoltásvezetőjét tájékoztatta az általa megtett intézkedésekről, ezután segített alapvezetéket szerelni és egy sugárral kívülről kezdte oltani a lakóházat. Hősies helytállása elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerésben részesítette Ihnatisin Zsombor Dániel tűzoltó őrmestert, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

Május 26-án kigyulladt egy családi ház mellépülete és a tűz átterjedt a mellette lévő, faanyagok tárolására használt épületre is. A tüzet Szucsák Balázs tűzoltó törzsőrmester, a monori hivatásos tűzoltó-parancsnokság éppen otthonában tartózkodó szabadnapos beosztott tűzoltója észlelte. A törzsőrmester azonnal a tulajdonos segítségére sietett, áramtalanította az épületet, majd egy kerti locsoló segítségével oltani kezdte a tüzet. A helyszínre érkező egységek már csak kisebb izzásokat, füstöléseket találtak a tetőszerkezeten. Hősies helytállása elismeréseként a BM OKF főigazgatója elismerésben részesítette Szucsák Balázst.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött harmincöt év elismeréseként jutalomban részesítette Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornokot, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter ötvenedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Vida Sándorné Balog Katalin tűzoltó alezredesnek, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőjének.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató hatvanadik születésnapja alkalmából ajándéktárgy elismerésben részesítette Kristóf László tűzoltó őrnagyot, a kazincbarcikai hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjét, Rabb Árpádot, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkását, valamint Vass László tűzoltó őrnagyot, a szegedi hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottját.

Ötvenedik születésnapja alkalmából a főigazgató ajándéktárgyát veheti át Bagó Anita Anna tűzoltó százados, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály főelőadója, Bátorfi Tamás Vilmos tűzoltó főtörzsőrmester, a tatabányai hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Csordás László tűzoltó alezredes, az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, Harasztia Zoltán tűzoltó százados, a Katasztrófavédelem Központi Zenekara szólamvezetője, illetve Kárász János tűzoltó zászlós, a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője. 

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyát kapja ötvenedik születésnapja alkalmából Kása Lóránd tűzoltó alezredes, a keszthelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje, Kaszás Attiláné, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Élelmezési Alosztály munkatársa, Kis Rita Barbara tűzoltó őrnagy, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humánszolgálatának kiemelt főelőadója, Mihály Ildikó rendvédelmi igazgatási alkalmazott, a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség ügykezelője, Nagy Imre, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkása, valamint Németh László tűzoltó főtörzsőrmester, a kapuvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője.

Ötvenedik születésnapja alkalmából Góra Zoltán főigazgató ajándéktárgy elismerésben részesítette Pólya Mária tűzoltó főhadnagyot, a komáromi hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottját, Sinka Zsolt tűzoltó főtörzsőrmestert, a váci hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, Skripeczky Zsolt tűzoltó századost, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ellenőrzési Szolgálat kiemelt főelőadóját, Szabóné Okos Anna Mária tűzoltó századost, a miskolci katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadóját, Torma Sándor tűzoltó századost, a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát és Tóthné Kiss Julianna tűzoltó alezredest, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Költségvetési Osztály kiemelt főelőadóját.