Hírek

Embercsempészés gyanújával állították elő

Kecskemét határában igazoltatták a rendőrök azt a magyar sofőrt, aki a gyanú szerint 40 illegális migránst akart átcsempészni az országon.

Az 5-ös számú főút 90-es kilométerénél 2021. január 6-án 1 óra 23 perckor a járőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján – megállítottak egy tehergépjárművet. Az intézkedés során kiderült, hogy a teherautó rakterében 40 külföldi bújt el, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a  30 éves budapesti sofőr a határsértőknek segítséget akart abban nyújtani, hogy jogellenesen Nyugat-Európába jussanak.

A magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok meghallgatása folyamatban van, a jármű vezetőjét pedig előállították. Ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai embercsempészés bűntett gyanúja miatt nyomozást indítottak.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.