Hírek

Embercsempészés miatt európai elfogatóparancs alapján körözték

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai 2021. január 13-án Ártánd határátkelőhelyen átvették az embercsempészés miatt európai elfogató parancs alapján körözött és a román hatóságok által elfogott 40 éves férfit.

A nyomozás adatai alapján a román állampolgárságú férfi 2019 júliusában megbízást adott egy szintén román állampolgárnak arra, hogy a Romániából Magyarország területére átjuttatott, magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldi állampolgárokat, az általa biztosított gépjárművel illegálisan kijuttassa Ausztria területére.

A 16 fő, többségében afgán állampolgárságú migráns a román határnál 2019. július 21-én hajnalban szállt be a teherszállításra kialakított mikrobusz rakterébe. Az elkövetők a szállítás során a migránsok testi épségét veszélyeztették azzal, hogy a szállított személyek létszámukhoz képest kis helyre voltak bezsúfolva A rendőrség munkatársai Sopron térségében ellenőrzés alá vonták a jármű vezetőjét és utasait, a megbízó ellen akkor elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés miatt folytatja az eljárást.

A román hatóságok által elfogott férfit őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.