Hírek

Eredményes volt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elmúlt éve

2021. március 11.

Videokonferencia keretében tartotta meg március 11-én évnyitó értekezletét az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB). A testület értékelte az elmúlt évi tevékenységet, és az idei esztendő célkitűzéseivel is foglalkozott. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, ügyvezető el-nök elmondta, hogy az OTB megelőzést célzó kampányainak is fontos szerepe van abban, hogy az emberek tudatosabbak és felelősségteljesebbek az otthonuk biztonságát illetően.

Megváltoztatta a módszereket, de a célon – az emberi életek védelme – nem változtatott az elmúlt esztendő, jelentette ki köszöntőjében Bérczi László. A tábornok által felidézett elmúlt éves munka nagy része az online térben zajlott, a testületnek a tavalyi év elején újra kellett gondolnia, miként közelítse meg a különböző célcsoportokat. Korlátok helyett igyekezett lehetőségként értelmezni a bizottság a pandémia miatt bevezetett szigorításokat – tette hozzá, ami azt jelentette, hogy interneten kitölthető tűzvédelmi teszttől kezdve, online konferenciákon keresztül, új technológiával készített megelőző kisfilmen át a tejes dobozokon elhelyezett figyelmeztetésekig olyan felületeken is megjelentek az állampolgárok számára fontos információk, amelyek korábban nem szerepeltek a kommunikációs palettán. Így az internetre költözött a Biztonság hete rendezvénysorozat, az országos rajzpályázat és a szakmai kutatómunka is.

Megtarthatták viszont az ifjúsági tábort, kitelepültek a FeHoVa-ra és az Agromash Expó-ra, megnyithatta kapuit Újpesten a Tűzoltóskanzen, ezen kívül az ország minden pontjára eljuttatták azokat a szén-monoxid-érzékelőket, amelyek nagycsaládok életét tették biztonságosabbá. 

Az eredmények önmagukért beszélnek: tizenháromezer kitöltött teszt birtokában látszik, hogy az emberek tűzvédelmi ismereteit mely területeken kell bővíteni. Az évente előforduló csaknem kilencszáz szén-monoxid-gyanús eset nyolcvan százalékában a lakásokban volt érzékelő berendezés. Ahol pedig érzékelő volt, ott senki sem esett áldozatául a mérgező gáznak. Harmincezer gyermek alkotását őrzi az OTB az elmúlt évek pályázatai nyomán, ezekből, amint lehetséges, kiállítás nyílik.

2021-ben sem változik a cél, az emberi élet védelme. Új elemként komoly kutatások folynak a szén-monoxid terjedésének és tulajdonságainak vizsgálata területén, a szakemberek azt kutatják, hogyan rekonstruálhatóak a balesetek kialakulásának a körülményei, mi vezet a káros gáz felhalmozódásához, milyen összefüggések érhetőek tetten, és mindez hogyan építhető be a megelőzésbe. 

Az ülésen jelen lévő dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes arra biztatta a testületet, hogy a felmerülő nehézségek ellenére elhivatottan álljanak az új kihívások elé. A hozzászólásokból az is kiderült, hogy újabb együttműködések körvonalazódnak mások mellett az épületgépész-szakma képviselőivel, és a TIGÁZ Zrt.-vel is.

Fotó: Szőke Péter BM OKF