Hírek

Felemelő szolgálat

Nyugdíjba vonult a hazai földi és légi mentés meghatározó alakja, Dr. Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

A leköszönő doktor példamutató szakmai munkásságát Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka egy dísztőrrel köszönte meg.

A mentőszolgálatnál 1977-ben kezdett dolgozni, majd 1982-től, már végzett orvosként gyakorolta hivatását a légimentők leköszönő vezetője.

– Amióta Magyarországon mentőhelikopteres ellátás van, azóta vonultam helyszínekre a csapat tagjaként, és ebből ügyvezető igazgatóként sem engedtem – nyilatkozta dr. Gorove László.

A jelenlegi formájában 2005 óta Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-ként működő társaság felelős azért, hogy az ország területén a légi mentést biztosítsa. Kiemelt közhasznú társaságként a légimentők alapfeladata az országon belüli mentés, betegszállítás, valamint a jellemzően súlyos sérültek elsődleges ellátása sokszor extrém helyszíneken.

Utolsó szolgálat a fiával
Utolsó szolgálat a fiával 

– Munkatársaim több szempontból speciális körülmények között folytatnak sürgősségi betegellátást. A kemény feladat felkészült szakembereket igényel, így aki hozzánk szeretne tartozni, előzetesen komoly képzésen kell átesnie: szűrés alapján választjuk ki munkatársainkat. Fizikálisan, mentálisan és nem utolsósorban szakmailag is alkalmasnak kell lenniük az embert próbáló feladatra. Ezután alapképzés, majd vizsga következik. De ehhez hozzá kell szokni, mert az évi, szinten tartó tréningjeink is mind megmérettetéssel zárulnak, melynek igencsak nagy tétje van. Amennyiben valaki ezen egymást követően kétszer megbukik, el kell bocsátanunk. Ebből adódóan is azt gondolom, hogy a magyar légimentés szakmai presztízse igen magas – folytatta az orvos.

A mentőhelikopterek az ország hét különböző pontjáról, Budaörs, Sármellék, Balatonfüred, Pécs, Szentes, Miskolc és Debrecen repülőtereiről indulnak a betegek ellátására. A bázisok személyzeti állománya, beleértve a doktorokat, paramedikusokat, pilótákat, műszaki személyzetet és egyéb kiszolgáló beosztásokat, 120 fő. Munkájuk összetett és igen nagyfokú precizitást, valamint kompetenciák egész tárházát igényli. A laikus nem is gondolná, de a teljes repülőszemélyzetnek rendszeresen részt kell vennie kommunikációs tréningeken. Ezekre azért van szükség, mert a helikopterpilóta munkáját a leszállásnál és az emelkedésnél a gép egész személyzete segíti, koordinálja, fontos, hogy félszavakból is értsék egymást.

44 éve ment életeket
44 éve ment életeket 

– A mentőhelikopteren hárman szolgálunk, s mint tudjuk, a légi közlekedés veszélyes üzem, össze kell dolgoznunk. Ráadásul sokszor nehéz terepen vagyunk kénytelenek letenni a gépet, hogy minél közelebb lehessünk az ellátásra szoruló beteghez. Arról nem is beszélve, hogy nálunk nincs lehetőség konzíliumot tartani. Döntéseinkben egymásra vagyunk utalva, csakis szakmai tapasztalatunkra és tudásunkra támaszkodhatunk, az átlagosan évi 3000-3500 esetnél – fogalmazott dr. Gorove László.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait 2020. január 1. óta a Készenléti Rendőrség gyakorolja, a rendőrség e feladatot az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) vette át. A tulajdonosváltás lényege, hogy a Készenléti Rend­őrség parancsnoka jogi és pénzügyi felügyeletet gyakorol a szervezet felett, ő jelöli ki a felügyelőbizottság tagjait, dönt az ügyvezető személyéről, ugyanakkor az egészségügyi-szakmai irányítást továbbra is az OMSZ végzi. A helyzet egyedi jellegét az adja, hogy a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., mint a nevében is szerepel, nonprofit gazdasági társaság, ebből adódóan az ügyvezető igazgató egy személyben hozza meg a stratégiai döntéseket, felel a zavartalan munkáért, és gazdálkodik a rendelkezésre álló költségvetésből.

dr. Gorove László
dr. Gorove László 

– Az ügyvezetői feladatok ellátása mellett mindig nagyon fontosnak éreztem, hogy a szakmai munkából is kivegyem a részem, és ne távolodjak el az orvoslástól. Azt vallottam, hogy csak úgy lehet ténylegesen megítélni a körülményeket, a munkával járó és kollégáimat érintő kihívásokat, helyzeteket, ha testközelből szembesülök velük. Éppen ezért beosztásom mellett havonta három-négy alkalommal helikopteres szolgálatot adtam, ha kellett, az íróasztalt hátrahagyva vonultam a többiekkel. Korábban az OMSZ főigazgatójaként is buzdítottam mindenkit, aki nem kivonulóként dolgozott, hogy legalább évente egyszer vegyen részt egy 24 órás kivonuló szolgálatban. Úgy gondolom, hogy a tulajdonosváltás kedvezően hatott a légimentők tevékenységére. A KR jó gazda módjára viseltetik irányunkban, fejlesztéseinket támogatja. Ennek köszönhetően 2020-ban jelentős béremelés valósult meg, továbbá megkezdődtek az új légimentőbázisok és üzemanyagkutak felépítésének tervezési munkálatai. Tudjuk, hogy a rendőrség testületén belül a légimentés egy idegen elem, azonban jó együttműködést sikerült kialakítanunk a KR munkatársaival. Érezhetően preferált területként tekint a lakossági betegellátás stratégiai területére – zárta szavait az ügyvezető igazgató.

Dr. Gorove László már korábban megszerezte nyugdíjjogosultságát, de ahogy ő fogalmazott: az emelt fővel és nyugodt szívvel való távozásnak most jött el az ideje. Utódjának kiválasztására tett javaslatát mind az egészségügyi vonal, mind a tulajdonosi jogokat gyakorló Készenléti Rendőrség elfogadta. Ennek alapján tavaly november 15-én megkezdődött az ügyvezetői feladatkörök átadása. A légimentőknél hagyományosnak mondható év végi vacsora a pandémiás helyzetre tekintettel elmaradt, azonban a budaörsi bázis állománya szűk körben mégis megtartotta, melynek keretében elköszöntek a magyar légi és földi mentés meghatározó szereplőjétől, aki 42 éven át mentett életet. A doktor tavaly november 25-én emelkedett utoljára sárga helikopterrel a levegőbe, hogy segítsen embertársain, és nagy örömére szolgált, hogy ezt a szolgálatot a szintén a légimentőknél dolgozó fiával, Kristóffal teljesíthette.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA, LÉGIMENtŐK