Hírek

Felpezsdült Kiskunhalas

Kiskunhalas hazánk egyik első rendőrkapitánysága, ahol alkalmazzák a Police Café, valamint a Drog Café módszert, és e városban található a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, a Készenléti Rendőrség bizonyos osztályai, valamint egyes megyei szervek.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság illetékességi területe 1700 négyzetkilométer: a Kiskunhalasi, a Kiskunmajsai és a Jánoshalmi járást ellenőrzi.

– Az elmúlt években rendkívüli fejlődés indult városunkban – magyarázza Vaslóczki Ferenc alezredes, Kiskunhalas rendőrkapitánya. – Egyfajta rendészeti központtá váltunk: nemrég itt jött létre a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet (bv.), ide települtek a Készenléti Rendő­r­ség (KR) XXVII-es és XXVIII-as osztályai, valamint a megyei humán és gazdasági szervek egyes részei. Itt található a megyei határrendészeti szolgálat központja; a megyei határrendészeti kirendeltségeket is innen irányítják. Itt működik a Semmelweis Kórház a hozzá kapcsolt mobil járványkórházzal. Mondhatni, igazán felpezs­dült az élet.

Jánoshalmát inkább idősek lakják, Kiskunhalas viszont vonzza a fiatalokat; oktatási szempontból az egyik legfejlettebb a térségben. Kiváló középiskolái vannak komoly hagyományokkal és komplex képzésekkel, köztük a rendészeti és a katonai (kadét) képzésekkel.

– Bűnügyi szempontból vannak problémásabb területek – magyarázza az alezredes. – Sok a külterületi tanya, ott gyakoribbak a vagyon elleni bűncselekmények; betörések, lopások. A tolvajok jellemzően a helyiek közül kerülnek ki. A másik probléma a pszichoaktív anyagok fogyasztása, birtoklása. Egyre fiatalabbak próbálják ki a tiltott szereket, sokszor szülői mintára, hiszen otthon is ezt látják. Ez ellen igyekszünk fellépni minél hatékonyabban. Nagyon jó dolognak tartom, hogy a helyi roma közösséggel remek a kapcsolatunk. Nagymértékben együttműködnek a pszichoaktív szerek terjesztésének visszaszorításában. Ezenfelül iskolai programok indulnak, amelyekre igyekszünk minél több fiatalt megnyerni. Kiskunhalason az országban az elsők között próbáltuk ki a ­Police Cafét, ami egy Hollandiából indult problémamegoldó módszer. A társadalmi, illetve a drogproblémák megoldására is dr. Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensének stratégiáját alkalmaztuk. Drogtematikájú Police Café először nálunk volt az országban 2016-ban, és azóta több mint 10 alkalommal szerveztük meg. Ennek keretében öt kolléga ellátogatott a település valamennyi iskolájába, és különböző témákat beszéltek át a diákok kis csoportjaival. Nagyon nagy sikere volt. Felemelő érzés volt mind a kollégák, mind pedig a gyerekek részéről. Olyan hátrányos helyzetben lévő fiatalok nyíltak meg a rendőrök előtt, akik egyébként nem tették volna. Azt tapasztalták, hogy meghallgatjuk őket, és azért jöttünk, mert tényleg beszélgetni akarunk velük, segíteni szeretnénk nekik. Őszintén mondták el problémáikat és tették fel kérdéseiket. Úgy vélem, mindkét részről sokat tanultunk egymástól.

– A bűncselekmények elkövetésére is jelentős hatással van a pszichoaktív szerfogyasztók számának növekedése – veszi át a szót Farkas Tamás alezredes, a bűnügyi osztály vezetője. – A lopásokat, betöréseket sokszor azért követik el, hogy kábítószerre szerezzenek pénzt. Volt olyan rablás, ahol egy törzsvásárló rabolta ki azt a trafikot, ahol előtte naponta többször is vásárolt; annyira szüksége volt az anyagra. Két óra alatt meglett. Az elfogások aránya nagyon jó a térségben, ami a térfigyelő kameráknak is köszönhető. Az elmúlt években a rablások terén töretlenül 100%-os volt a felderítések aránya. A cél, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat. Ami még említésre méltó, a határhoz köthető szabálysértések és bűncselekmények feldolgozása, ami szintén a mi feladatunk.

– Szinte naponta kell intézkedni a határon – teszi hozzá Orovecz János alezredes, vizsgálati osztály vezetője. – Egyrészről ez abból adódik, hogy a harmadik országbeli állampolgárok meghatározott ideig tartózkodhatnak az uniós országokban. Sokan dolgoznak illegálisan, ezért bizonyos időközönként haza kellene látogatniuk. Ezt szeretnék megspórolni az útlevelekben lévő hamis bejegyzésekkel. Hamis rendszámú autókkal is sokszor találkozunk, illetve előfordul, hogy kábítószert vagy hamis gyógyszereket, potencianövelőket próbálnak átjuttatni a határon. Ezek az ügyek teszik ki a munkánk körülbelül 20%-át.

Völgyi Zoltán Márk őrmestert kísérjük el a járőrszolgálatba, ahová egy honvéddel tart. Ő négy éve állt a rendőrség szolgálatába, és kimagasló szolgálatáért idén kapta meg a Kiskun Vitéz díjat.

– Gyakran vettem részt olyan akciókban, amelyeket szabálysértések, illetve bűncselekmények elkövetőinek elfogása érdekében szerveztünk – meséli az őrmester. – Bolti tolvajokat, körözött személyeket kutattunk fel, sokszor sikerrel. Az egyik legemlékezetesebb esetem az volt, amikor egy körözött személy ellenállt és egy házba menekült. A tetőn keresztül próbált meglépni, de a padláson utolértük a kollégámmal.

A járőrrel egy üzlethez tartunk, ahonnan bolti lopást jelentettek. A biztonsági őr tartotta fel a 42 éves nőt, aki ruhájának ujjába rejtett egy 2000 forintos szépészeti terméket. Völgyi Zoltán Márk előkészíti a jegyzőkönyvet, de miután kiderül, hogy a nő analfabéta, félreteszi. Szóban fogják kihallgatni a rendőrkapitányságon jogi képviselő jelenlétében. Ezek után egy gyanús járművel szemben intézkedik az őrmester. Nemrég kábítószert találtak az autóban, akkor azonban más ült a volánnál. Ezúttal minden rendben.

A járőrök a maszkviselést is ellenőrzik. Egy fiatalember sétál el éppen előttünk, maszk nélkül. Az őrmester igazoltatja, és átvizsgálja a ruházatát, amelyből előkerül egy füves cigaretta. A férfi nyugodtan válaszol a kérdésekre; nem érti, mi a probléma. Elmondja, most vette a füves cigarettát, amivel éppen hazafelé tartott. Ott akart volna rágyújtani, de ehelyett pszichoaktív anyag birtoklása miatt előállították Bács-Kiskun megye legnagyobb térségének rendőrkapitányságára.

RÁDI MÓNIKA
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA,
BÉRES ATTILA