Hírek

Feltehetően ittasan és bódult állapotban okoztak baleseteket

Mindkét esetben személyi sérülés is történt.

Nyúlon, a Szurdik utcában közlekedett egy járművezető autójával 2021. január 22-én 12 óra 15 perckor. A Háma utca felől a Jókai utca irányába haladt, amikor az Akácos utcai kereszteződés előtt nem az út vonalvezetésének megfelelő sebességet választott, így elvesztette az irányítást a járműve felett, és jobbra csúszva az útpadkának ütközött. Az ütközést követően árokba csapódott, majd felborult a gépkocsival. A balesetben a járművet vezető férfi és egy női utasa megsérültek, őket a mentők kórházba vitték. A járművezető zavartan viselkedett, a vele szemben alkalmazott alkoholteszter ugyan negatív értéket mutatott, azonban a drog gyorsteszt eredménye pozitív lett.

2

Ugyanezen a napon 18 óra 22 perckor az 1-es számú főúton, a Gönyű táblától 100 méterre is történt egy baleset. A főúton közlekedett Audi típusú autójával egy gönyűi férfi Győrszentiván felől Gönyű irányába. Haladása során áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol nekiütközött a vele ellentétesen haladó Suzuki típusú gépkocsinak. Az ütközés következtében a Suzuki az úttest jobb oldala mellett lévő füves területre csapódott, majd a tetejére borult. A baleset során mindkét sofőr megsérült, őket a mentők kórházba vitték. A balesetet okozó Audi vezetőjénél a vele szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott.

4

3

Mindkét baleset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért kérjük a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé!

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”