Hírek

Figyelem! Ismét próbálkoznak az unokázós csalók Baranyában!

Soha ne utaljon, vagy adjon át pénzt telefonon történt megkeresés kapcsán! Kérjük, fogadják meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2021. január 22-én több bejelentés is érkezett arról, hogy az úgynevezett unokázós csalók idős személyeket próbáltak meg tévedésbe ejteni Pécsett. Közös jellemzőjük, hogy a bűnözők telefonon hívták fel az idős embereket, és „az unoka karambolozott” mesével próbálkoztak pénzt kicsalni.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A tegnapi napon az ilyen célzatú telefonhívásokat a sértettek rendkívül jól kezelték, egyikük sem dőlt be a csalóknak, s ezzel meghiúsították, hogy a bűnelkövetők pénzt csaljanak ki tőlük. Ezúton is köszönjük, hogy a lakosság megfogadta a korábbi bűnmegelőzési tanácsokat, és megfelelően reagálnak a csalók kísérlete esetén, azaz  leteszik a telefont, felhívják az érintett hozzátartozójukat, és nem utolsó sorban azonnal értesítik a rendőrséget.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatos médiakampányt folytat az unokázós csalások megelőzése érdekében. A bűnmegelőzési szakemberek figyelemfelhívó szóróanyagokat készítettek, illetve telefonon keresztül is tájékoztatják az időseket arról, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy ne váljanak csalás áldozatává. A kampánynak köszönhetően már több ilyen esetet is sikerült megelőzni Baranyában.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
  • Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!