Hírek

Figyeljünk jobban!

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy közlekedésük során vegyék figyelembe a téli időjárási körülményeket.

Egy 33 éves férfi 2021. január 8-án este, 22 óra 30 perc körül közlekedett személyautójával a 3405-ös számú úton Nádudvar irányából. A sofőr a 20. kilométerszelvényhez érve eddig tisztázatlan körülmények között lesodródott az útról a járművel és az oldalára borulva állt meg. A balesetben súlyos sérüléseket szenvedett a férfi, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A helyszínelés során a rendőrök megállapították, hogy az autóra erősen kopott, nyári gumi volt felszerelve.

képkép

Január 9-én, szombaton, 13 óra körül egy 17 éves lány haladt autójával Egyek külterületén, a 3315-ös úton. Az elsődleges adatok szerint nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességét, ezért elvesztette az uralmát a kocsi irányítása felett és felborult vele. A fiatal sofőr könnyű sérüléseket szenvedett.

kép

Egy 26 éves férfi 2021. január 11-én 9 óra körül Berettyóújfaluban szenvedett balesetet. Gépkocsijával a havas úton megcsúszott és egy villanyoszlopnak csapódott, ami az ütközés következtében kettétört és az autóra zuhant. Az elsődleges orvosi vélemény alapján könnyű sérüléseket szenvedett a férfi.

képkép

A rendőrség ezúton is szeretné felhívni a járművezetők figyelmét arra, hogy a téli időszak jellemző baleseti okai a pályaelhagyással járó és a nem megfelelő követési távolság megtartásából eredő balesetek. A vezetéstechnikai hibákból hamarabb baleset származhat pl. az egymáshoz túl közeli haladás, a hirtelen gyorsítás és fékezés, az útkanyarulat nagy sebességgel való megközelítése, vagy a hirtelen és erőteljes fékezés.

Télen a járművezetőnek óvatosabban kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni. A sebességhatárok betartására még jobban oda kell figyelni, sőt amennyiben szükséges a KRESZ által engedélyezett sebességnél is lassabban közlekedjünk, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől – csúszóssá válik, ezért kérjük, hogy aki eddig még nem tette meg, az haladéktalanul gondoskodjon a nyári gumiabroncsainak télire történő cseréjéről! Ne feledjék, az utak biztonságáért és a balesetek elkerüléséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetik azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve vesznek részt a közúti közlekedésben.

… hogy mindenki hazaérjen!