Hírek

Fókuszban a gyalogosok

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a gyalogos balesetek megelőzése érdekében a következőkre hívja fel a figyelmet:

A gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői. Az őket ért balesetek jelentős része sajnos visszavezethető arra, hogy gyalogosok sokkal kevésbé képzettek, mint a gépjárművezetők általában. Sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét.  Másik jellemző figyelmetlenség, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek a megállásra.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

Kérjük a gyalogosokat:

 • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
 • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
 • Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
 • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
 • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
 • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!

Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

 • Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
 • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
 • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
 • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
 • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

                                                                               Láthatósági mellény!

A gyalogosnak lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény viselése kötelező! Fontos tudni, hogy amennyiben kiszállunk a járműből, gyalogosnak minősülünk, tehát a járműben annyi láthatósági mellény legyen, hogy mindenkinek jusson, ha éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül elhagyja a járművet.

                                                                                Mobil és füles!

A mobiltelefonok (főleg az okos telefonok) használatának rendkívüli mértékű elterjedése és az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása egyre több gyalogos baleset hátterében áll. Az elmúlt időszakban számos súlyos baleset történt amiatt, mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el az úttesten átkeléskor. Előfordult az is, hogy éppen zenét hallgatott fej-, illetve fülhallgatóval, ezért nem hallotta sem a közeledő veszélyt, sem pedig mások kiáltását, akik próbálták őt figyelmeztetni az érkező járműre. Az élet és egészség érdekében fontosabb a kapcsolat a külvilággal, mint a mobillal!

Higgyék el, mindenkit hazavár valaki! Kis körültekintéssel, odafigyeléssel és türelemmel komoly kellemetlenségek előzhetők meg!