Hírek

Földön, vízen, levegőben védenek

2009 óta határrendészeti feladatokat is ellátnak, ezért elmondhatjuk, hogy földön, vízen és levegőben is szolgálnak. Az 1147 négyzetkilométeres területtel két járást, öt várost fognak össze.

A Siklósi Rendőrkapitánysághoz 103 km határszakasz tartozik, ebből 47 km a szárazföldi, 56 km a Dráva-szakasz. Öt határátkelőhelyre figyelnek: két közútira, egy vasútira, van egy légi szakasz, a drávaszabolcsi vízi határátkelőn pedig kisebb forgalmat bonyolítanak le.

– A pandémiás időszakban feladatunk jelentős részét a határ ellenőrzése képezte – tájékoztatott Hortobágyi János őrnagy, határrendészeti osztályvezető. – A vírushelyzet miatt lezárták a drávaszabolcsi határátkelőt. Itt csak speciális engedéllyel lehetett áthaladni a határ menti ingázóknak. A munkánk legnagyobb részét az illegális bevándorlók felderítése tette ki az elmúlt években. A migrációs mozgás is átalakult, aminek eredményeképpen nekünk is változtatnunk kellett. Míg két éve nagyobb, 15-20 fős csoportokban érkeztek a bevándorlók, akiket könnyen észrevettünk, most ezek lecsökkentek 4-5 fősre, így sokkal nehezebb kiszúrni őket. Tavaly kétfajta zárási tervet alakítottunk ki. Az egyik a migránscsoportokra irányult, a mozgásukat próbáltuk kontroll alatt tartani, a másik pedig a területünkre beérkező embercsempészekre. Tavaly­előtt két embercsempészt fogtunk, tavaly pedig már 23-at.

– Vannak olyan útvonalak, amikről tudjuk, hogy a határsértők használják, de folyamatosan derítünk fel újabbakat is a nyomok alapján – tette hozzá az őrnagy. – Az utakra vadkamerákat telepítettünk, illetve nagy segítségünkre vannak a polgárőrök is, köztük öt drónpilótával, akik a migránsútvonalak és -csoportok felderítésében hatalmas szerepet játszanak. Fentről teljesen más szemszögből látszik egy csapás, mintha csak szemmagasságból néznénk. A magasból látszik a letaposás nyoma, amit a földön állva nem biztos, hogy észreveszünk. Folyamatosan kérjük a lovasok segítségét is.

Garamvári Gábor ezredes 2020 januárja óta vezeti a rendőrkapitányságot, előtte 12 évig Mohács rendőrkapitánya volt. Kifejtette, mivel a horvát határszakaszon nincs határrendészeti kirendeltség, így a kapitányság látja el a határrendészeti feladatokat is. Ez nyilván nehézséget is jelent, azonban egyik előnye, hogy a közrendvédelmi, a határrendészeti és a bűnügyi szolgálat azonos irányítás alatt látja el a feladatait. A kapitányságvezető elsősorban a folyamatos koordinációnak és az egységes irányításnak tudja be a jelentős számú embercsempész elfogását.

A térségben a járőrök feladata sem egyszerű.

– Hatalmas a kontraszt az egyes területeken belül – részletezte az ezredes. – Van egy fejlettebb régiónk, Villány–Siklós–Harkány, amely népszerű a turizmus szempontjából. A Sellyei kistérség, az Ormánság pedig hátrányos helyzetű régió. Nehéz kezelni, hogy egy járőr Villányban intézkedik reggel, délután pedig Sellyén már teljesen más intézkedési kultúra szükséges. A bűnesetek is teljesen eltérőek. A villányi–harkányi térségben inkább a rendezvényekhez kötődően történnek jogsértések, nem klasszikus betörések például, hanem inkább garázdaságok, testi sértések.

– Az Ormánsághoz inkább falopások köthetők, illetve az agancslopások jellemzőek. A térségben nagy a vadászterület, a vadállomány. Jelentős a munkanélküliség, és a többség a pénzkeresés egyszerűbb útját választja, ennek ellenére nem vagyunk bűnügyileg különösebben fertőzöttek – tette hozzá. – Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több körzeti megbízott legyen a térségben. Kifejezetten azt várom el tőlük, hogy közösségi rendőrök legyenek. Az a dolguk, hogy mindenkinek segítsenek, szóljanak, figyelmeztessenek, beszéljenek a lakossággal. Ezenkívül bűnmegelőzési előadásokat tartanak az iskolákban.

Viszonylag kis lélekszámúak a települések, 100–300 lakos a jellemző, de a legnagyobb városé sem éri el a 10 ezer főt – mondja Konyhás László alezredes, a bűnügyi osztály vezetője. – Nagyon fajsúlyos bűncselekmény kevés akad. Inkább apróbb, de bosszantó esetek adódnak, például a tyúklopás. Egy nagy értékű lopás történt pár éve, egy temetkezési vállalkozó otthonából tűnt el 12 millió forint. A pénzt az egyik kabátja zsebében tartotta, és csak a közvetlen hozzátartozók tudtak róla. Egy nagyon jól szervezett, operatív nyomozásnak köszönhetően sikerült felderítenünk az ügyet, elkaptuk a tettest. Az elkövető a sértett nevelt lányának udvarlója volt. A fiatalember a bűntény pillanatában még kiskorú volt, a szülei vették rá a lopásra. Szegeden kaptuk el őket az ottani kollégák segítségével. A történet érdekessége, hogy ígéretet tettek arra, hogy visszafizetik az összeget, és a családtagok az ismerőseik segítségével össze is szedték a 12 millió forintot, és visszautalták a sértettnek.

Kevés közlekedési baleset történik annak ellenére, hogy nagy az átmenő forgalom, és sok a külföldi kamionos. Éppen ezért felmérik a baleseti gócpontokat, gyakran ellenőriznek traffipax­szal is.

Két sellyei járőrrel tartottunk, Györgyei Mátyás törzszászlós és Berényi Balázs őrmester közlekedésbiztonsági ellenőrzésre indult. Elsősorban a biztonsági öv használatát és a gyermek­üléseket ellenőrizték, emellett kiszűrték a mobiltelefonálást is. Györgyei törzszászlós 2007 óta szolgál Siklóson.

– A legjellemzőbb, hogy alkohol hatása alatt követnek el szabálysértéseket vagy bűncselekményeket. Sok a vadász is a területen, ezért a fegyvertartás szigorú szabályait is ellenőriznünk kell. A falopásokra is figyelünk. Az itt élőkre jellemző az a példa is, amikor egy jogosítvány nélkül vezető nővel szemben intézkedtünk. Nem értette, miért van szüksége arra a papírra, hiszen neki olyan sohasem volt, mégis tud vezetni…

A rádióban kaptak bejelentést arról, hogy egy gazda pulykáját széttépte egy kutya. A kár 15 ezer forint, a járőrök a helyszínre hajtanak, mi pedig két körzeti megbízottal, Nagy László és Képíró Gábor törzszászlósokkal tartunk. Mindketten tíz éve látják el a feladatot, a helyiek jól ismerik őket, az emberek bizalommal fordulnak hozzájuk. Egy férfit mennek ellenőrizni, aki gyakran agresszívan lép fel a családtagjaival szemben. A férfi otthon tartózkodik, a körzeti megbízottak beszélgetnek vele. A járőrök úgy látják, a férfi sokkal nyugodtabb újabban. Aztán egy másik családhoz látogatnak el.

– Itt az alkohol a legnagyobb probléma – magyarázták. – A férfi és a nő is gyakran néz a pohár fenekére, ami soha sem vezet jóra. Van egy kisgyermekük is, nagyon szeretik. Gyakrabban rájuk kell nézi, minden rendben van-e.

RÁDI MÓNIKA
FOTÓ: BÉRES ATTILA