Hírek

Halálos balesetek, felborult autók Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Kérjük, fontolják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásait, hogy mindenki hazaérjen!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2021. évben ez idáig 5 halálos kimenetelű baleset történt, melyek során 8 ember vesztette életét.

Az első halálos baleset 2021. január 4-én, Szolnok külterületén, a 4. számú főúton történt, amikor egy útkanyarulatban, a nedves aszfalton megcsúszott egy személygépkocsi, és frontálisan összeütközött egy nyergesvontatóval. A baleset következtében a személygépkocsi vezetője a helyszínen elhunyt. 2021. január 20-án éjszaka, Törökszentmiklós külterületén, a 4. számú főút mentén gyalogosan közlekedett egy férfi, aki sötét ruházatot viselt és nem volt rajta láthatósági mellény. A vele azonos irányban közlekedő tehergépkocsi vezetője a gyalogost elütötte, aki azonnal meghalt. 2021. január 22-én egy autó vezetője és utasa is életét vesztette a 32. számú főúton, Jásztelek és Jászberény között, ahol egy útkanyarulatban a sofőr áttért a szemközti forgalmi sávba, és egy szabályosan közlekedő gépkocsinak ütközött. A balesetben egy harmadik személygépkocsiban anyagi kár keletkezett.

Februárban egy hét alatt két halálos baleset is történt, amely következtében a jármű vezetője és az utasa is meghalt. 2021. február 4-én Cibakháza és Nagyrév között egy személyautó vezetője egy útkanyarulatban áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol összeütközött a vele szemben közlekedő, menetrend szerinti autóbusszal. A legutóbbi halálos baleset Szolnok lakott területén kívül, a 32. számú úton történt, 2021. február 7-én, a kora délutáni órákban. Egy 73 éves szolnoki lakos közlekedett személygépkocsival Újszász felől Szolnok irányába, amikor haladása során – szintén egy útkanyarulatban – kisodródott és a vízelvezető árokban, a tetejére borulva állt meg.

Megyénk közúthálózatának jellegzetessége, hogy az útkanyarulatok mentén útárkok vannak kialakítva, melyekbe egyes szakaszokon bokrok, máshol méretes fák nőttek. Az úttestek felülete a téli időszakban – különösen az árnyékos vagy nyílt területeken – csúszóssá, jegessé válik.

Az esőtől nedves, havas és jeges úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint útkanyarulatokban való be- és kihaladáskor. Amennyiben a kelleténél gyorsabban halad a járművezető, előfordulhat, hogy elveszíti az uralmát a jármű vezetése felett, lesodródik az út menti árokba, és egy fának vagy bármilyen akadálynak ütközve, a tetejére borulva áll meg.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy lakott területen belül és kívül egyaránt, az jelzőtáblák utasításaitól is lassabban és óvatosabban közlekedjenek az úttesten, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz!

A járművezetőnek körültekintően kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni.

Vezetéstechnikai tanácsunk erre az esetekre:

Amennyiben mégis bekövetkezik az útpadkára történő lehaladás vagy lecsúszás, ne tegyen hirtelen kormánymozdulatot, lassítson, majd a fékezés hatására lecsökkent sebességgel térjen vissza az úttestre! Ezzel elkerülheti a nagy sebességgel történő irányváltoztatás következtében jellemzően kialakuló, irányíthatatlanná váló jármű felborulását, vagy a szemközti sávba történő átsodródását!  

Fontos szabály még, hogy tartson megfelelő követési távolságot az előtte haladó jármű mögött, hogy annak bármilyen okból történő váratlan manővere esetén is biztonságosan meg tudjon állni! A biztonsági övet mind a járművezetőnek, mind az utasoknak kötelezően be kell kapcsolni, akkor is, ha kis távolságra mennek, hiszen  a korábban részletezett baleseteknél is előfordult, hogy biztonsági öv hiányában a jármű vezetője kirepült a gépkocsiból.

Kellő óvatosságot kérünk, és balesetmentes közlekedést kívánunk!