Hírek

Három nap alatt négy baleset Nógrád megyében

A napokban a megye területén történt közlekedési balesetekben nem sérült meg senki.   

Ludányhalásziban, a Rákóczi úton Szécsény irányába haladt 2021. január 13-án 7 óra körül egy 47 éves férfi személygépkocsijával a havas, csúszós felületű úttesten a járművel megcsúszott és a menetirány szerinti baloldalon az útpadkán lévő beton villanyoszlopnak, majd az ott parkoló gépkocsinak ütközött. Ennek következtében a villanyoszlop megrongálódott, a vezeték elszakadt, amely egy ott közlekedő tehergépkocsi tetőcsomagtartójába akadt. A balesetben nem sérült meg senki, a két személygépkocsiban anyagi kár keletkezett. 

Az elmúlt három nap során további három anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén és három ittas járművezetővel szemben intézkedtek a megye rendőrei.

Télen a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát is – ezekre a körülményekre.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy:

  • A téli időjárásban csak a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelő állapotú járművel szabad közlekedni!
  • Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése és azok kifogástalan állapota!
  • A téli közlekedés kapcsán fentiek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő!
  • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata!
  • A havazás, a köd és a csúszós utak mindennapossá válnak a fagypont körüli téli időszak miatt. Az autóvezetőktől különös óvatosságot és figyelmet kíván a vizes, havas és a jeges útszakaszok váltakozása!
  • Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet a hajtott tengelyen lévő kerékre kell rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Külföldön előfordulhat, hogy már az országba lépéskor ellenőrzik a hólánc meglétét!
  • Hosszabb utak előtt a járművet érdemes teljesen feltölteni üzemanyaggal, valamint pokrócot, meleg öltözetet is tenni az autóba, illetve kellő mennyiségű élelmiszerrel és itallal tanácsos megkezdeni az utazást.
  • Fontos, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelést igénylő lakosok a szükséges orvosságból is vigyenek elegendőt magukkal.

…hogy mindenki hazaérjen!