Hírek

Határrendészeti összesítő – Az elmúlt 12 óra eseményei Fejér megyéből

Két lengyel embercsempész nyolc fő illegális migránst szállított kisbusszal és egy líbiai férfi az M1-es autópályán gyalogolt az osztrák határ irányába.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztályának információja alapján a Fejér megyei rendőrök 2021. január 6-án 11 óra körül a 64-es számú főút 34-es kilométerszelvényében, Enying közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú gépkocsit és annak 28 éves lengyel állampolgárságú vezetőjét. A járműben a sofőrön kívül még egy lengyel állampolgárt és nyolc, magukat szír állampolgárnak valló személyt találtak az egyenruhások.

A gépjármű utasait – akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, és személyazonosságukat sem tudták hitelt érdemlően igazolni – a rendőrök a kisbusz vezetőjével és a neki segédkező lengyel férfival együtt elfogták és előállították a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra. Elszámoltatásuk folyamatban van.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság információja alapján a rendőrök 2021. január 6-án 13 óra 20 perckkor az M1-es autópálya, 32+600 kilométerszelvény, Győr irányába vezető oldalán, Bicske térségében ellenőriztek egy férfit, aki az autópálya leállósávján sétált. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a 32 éves, magát líbiai állampolgárnak valló személy Magyarországon történő tartózkodásának jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudta. A járőrök a férfit elfogták, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.