Hírek

Járőröztek a levegőből is

Sikeres akciót hajtott végre május 4-én a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztálya a Készenléti Rendőrség munkatársaival közösen.

A műveletben részt vett a légi egység is, amely a szárazföldi erőket segítette.

Légi területen jelentősebb fejlesztésre került sor az elmúlt években a rendőrségnél, így egyre több rendészeti állomány rendelkezésére állnak légi egységek is. Ennek célja a rendőri feladatok hatékonyabb ellátása összehangolt keretek között.

– Egy átfogó akciót terveztünk, mely magába foglalta a közbiztonsági, a migrációs és a közlekedésrendészeti ellenőrzést – ismertette a művelet előzményeit Tartott Zsolt alezredes, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője, az akció parancsnoka. – Az elsődleges cél az volt, hogy a földi járőrszolgálatot a helikopteres járőrszolgálattal kiegészítve biztosítsuk a közbiztonság védelmét és a lakosság biztonságérzetét. Ezenfelül pedig a körzeti megbízottak számára kiváló lehetőség nyílt arra, hogy saját területüket egy másik szemszögből, madártávlatból is megfigyelhessék. A levegőből nemcsak összetettebb képet kapnak, de szinte azonnal kiszúrják az esetleges szabálysértéseket vagy a bűncselekményt elkövetőket. A magasból könnyebb észrevenni egy idegen gépkocsit vagy egy letaposott ösvényt, eldobált szemetet, takarókat, ami utalhat akár az embercsempészek útvonalára is.

A légi és a szárazföldi egységek összehangoltan dolgoznak, folyamatos kapcsolatban állnak egymással. Ha a gépkocsizó vagy a motoros járőrszolgálat jogsértést észlel, rádión keresztül jelzi a helikopteren tartózkodó kollégáknak, akik ezután segítik őket az eredményes végrehajtásban. Például akkor, ha egy járművezető nem áll félre egy igazoltatásnál, és továbbhajt, a helikopterrel követni tudják a szabálysértő útvonalát, és közben tájékoztathatják a szárazföldi egységeket az autós helyzetéről.

– Mélykút, Rém és Borota község területén megnőtt az illegális migrációs tevékenység – tette hozzá Tartott Zsolt alezredes. – A térség hatalmas külterületet foglal magában, a teljes egészét bejárni gépkocsival szinte lehetetlen, míg helikopterrel csupán perceket vesz igénybe. Az erdős rész alkalmas lehet továbbá arra is, hogy az embercsempészek elrejtőzzenek. Őket helikopterről könnyebb kiszúrni, észrevenni. Ebben is hatalmas segítséget nyújthat a légi járőrszolgálat. Ha ilyet tapasztalnak a levegőből, azonnal jelzik a kollégáknak, akik ellenőrzik az adott területet.

Ezzel párhuzamosan közlekedésrendészeti ellenőrzést is végeztek, melynek Galambos Gyula alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője volt a parancsnoka. Az elsődleges cél a passzív biztonsági eszközök betartásának ellenőrzése volt, amit a kollégák Kiskunhalas északi részén hajtottak végre.

Az ellenőrzés során több emberrel szemben intézkedtek a zsaruk. Összesen 19 alkalommal szabtak ki közigazgatási bírságot a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása miatt, illetve több közlekedőt büntettek helyszíni bírságra, mert vezetés közben telefonáltak, elmulasztották az elsőbbségadást, illetve átlépték a záróvonalat. Ezenfelül két szabálysértési feljelentéssel és egy bűncselekmény miatti előállítással zárult az akció. A műveletben részt vettek civil jellegű gépjárművel is rendőrök az úgynevezett Pofátlan(TAN)ítás módszerét alkalmazva.   

RÁDI MÓNIKA
FOTÓ: BÉRES ATTILA