Hírek

Jó tanácsok a biztonságos téli közlekedés érdekében

Az előttünk álló hétvégén már megtapasztalhatjuk a tél igazi arcát, ezzel együtt a téli közlekedés velejáróit is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Nógrád megye területén az elkövetkező napokban az évszaknak megfelelő lehűlés várható, az éjszakai hőmérséklet fagypont alá esik. 

Az elmúlt időszak enyhe időjárása miatt a járművezetők még mindig nem tudtak felkészülni a téli vezetésre, miközben a télies közlekedési viszonyok beköszönte számos veszélyhelyzetet rejt magában. Az eső, havas eső és hó miatt csúszós utak, a rossz látási viszonyok – köd, szürkület – mind nehezítik a közlekedést az elkövetkező időszakban.

A megváltozott közlekedési körülmények váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért fontos, hogy a gépkocsivezetők vezetéstechnikailag is felkészültek legyenek.

Ebben az időszakban is jellemzően sok az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. A leginkább útkanyarulatokban bekövetkező baleseteknél a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról, vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ezért kérjük a gépjárművezetőket, hogy ezen szakaszokat mérsékelt sebességgel és körültekintéssel közelítsék meg, hiszen az ott megjelenő vízátfolyások, lefagyások, a nem megfelelő sebesség, és esetleg a kopott – nem megfelelő bordamélységű – gumiabroncs miatt a baleset bekövetkezhet.

Ugyancsak megnő a téli időszakban az úgynevezett „ráfutásos” balesetek száma is, amely a nem megfelelő követési távolság megtartása miatt következik be. Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata, valamint a minimum két másodpercnyi követési távolság betartása az előttünk haladó jármű mögött már jelentősen csökkenti a balesetek bekövetkezésének lehetőségét. Az úgynevezett két másodpercnyi szabályt több európai országban is használják. Lényege, hogy az előttünk haladó jármű mögött annyi métert hagyjunk követési távolságként, amennyit a gépkocsink aktuálisan két másodperc alatt megtesz. Számokban kifejezve, és ezt a szabályt alapul véve 50 km/h sebesség esetén lakott területen belül legalább 27 métert, míg lakott területen kívül 90 km/h sebességgel közlekedve minimum 50 métert hagyjunk az előttünk haladó gépkocsi mögött.

Ne feledjék ez csak két jó tanács, ami a téli időszakra jellemző baleseti fajták megelőzését szolgálja. Vezessenek mindig körültekintően, az időjárási-, a látási- és az útviszonyoknak megfelelően!

…hogy mindenki hazaérjen!