Hírek

Késélező helyett könyv érkezett

A balatonalmádi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát, melyet egy 22 éves kazincbarcikai férfival szemben folytattak csalás miatt.

A balatonalmádi sértett 2019. május 29-én tett feljelentést arról, hogy egy internetes adás-vételi oldalon talált egy hirdetést, és miután megegyeztek az eladóval, az megküldte a csomagot, melyet a sértett utánvéttel fizetett ki a kézbesítőnek. A csomagban azonban nem a megrendelt késélező volt, hanem egy használt könyv.

A nyomozás során a balatonalmádi rendőrök látókörébe került a 22 éves kazincbarcikai férfi, aki több néven is hirdetett eladó termékeket. Az adatgyűjtés során a nyomozók megállapították, hogy a hirdetésekre az ország különböző városaiban élő sértettek jelentkeztek, akik a bejelentést megelőző egy évben vásároltak a férfitól, utánvéttel fizettek, ám a termékeket végül nem kapták meg.

A csaló ügyfelei között volt olyan, aki nem vette át a csomagot, így kára sem keletkezett, illetve több esetben a hatóság által a postára küldött visszatartó határozat eredményeképpen a csalás kísérleti szakban állt meg.

A 22 éves kazincbarcikai férfit a balatonalmádi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták húszrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétség és négyrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az illetékes ügyészségnek.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság néhány hasznos tanáccsal szolgál a prevenció jegyében: 

  • Mivel internetes vásárlás esetén az eladó és a vevő nem találkozik egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja a terméket. Kétkedve kezeljük az olyan eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatosan kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron kínálják termékeiket, esetleg nem valós címmel, telephellyel, vagy telefonszámmal regisztráltak.
  • A magánszemélytől történő vásárlások alkalmával a konkrét megrendelés előtt célszerű a hirdetést lementeni a számítógépünkre, mivel később – amikor az áru megérkezik – a csomagban nem az van, ami az ajánlatban szerepelt, könnyebb annak bizonyítása, hogy az Önök tudomása szerint mire fizették ki az adott vételárat. A legjobb megoldás a személyes átvétel. Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utalják el a vételárat, vagy annak egy részét előre!