Hírek

Két keréken is biztonságban

Kérjük, hogy fogadják meg a Somogy Megyei Balesetmegelőzési Bizottság hasznos tanácsait!

A tavasz, illetve a jó idő közeledtével egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotoros kerékpárosok és motorkerékpárosok. Ezen időszakban a járművezetők lendületesebben, nagyobb átlagsebességgel közlekednek az utakon, amit a baleseti statisztikai adatok is jól tükröznek.

A motorozás rendkívül veszélyes üzem. A motorkerékpárosok halálozási kockázata sokkal nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek. A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve, ráadásul a motorosok kevésbé észlelhetőek, mint a nagyobb méretű járművek.

Ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést viseljenek, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az öltözékre is. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.