Hírek

KEVE Konferencia Szegeden

A biztonságos közlekedésre nevelést helyezte a középpontba a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési programja a „Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra” (KEVE). A KEVE négy évének tapasztalatait foglalta össze egy konferencia, amit Szegeden tartottak.

A 2021. június 30-án a főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága által a szegedi Móra Ferenc Múzeumba megrendezett előadássorozaton szó volt a kezdetekről, a jelenről és a tervekről is. A rendezvényen részt vettek azok a mentorok is, akik kezdetektől a program mellett álltak. Miután Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok megnyitotta a konferenciát, mások mellett a tapasztalatokról tartott előadást Plesovszkiné Ujfaluczki Judit a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója, akinek segítségével az iskolák bekapcsolódhattak a balesetmegelőzési oktatásba. Az Országos Rendőr-főkapitányság részéről Óberling József r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, címzetes egyetemi docens, és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, a program további támogatásáról biztosították a résztvevőket. Illetve felszólalt Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok Baranya Megye rendőr-főkapitánya és Milus Gábor r. ezredes a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőr-főkapitány helyettese is. A vezetők a dél-alföldi program saját megyéjükbe történt adaptációjáról beszéltek az összegyűlteknek.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a Szegedi Tankerületi Központ az országban elsőként 2017. szeptember 1-jén indította el a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) néven kidolgozott biztonságos közlekedésre nevelő programját. Első lépésben, 2017 nyarán megtörtént a „pilot” intézmények kijelölése, amelynek során egy városi és egy vidéki intézményt – Ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola és AMI, valamint Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI – választottak ki. Az első tanévben két iskola három osztállyal kezdte meg a programot. A második tanévtől 17 intézményben, 34 osztályban zajlott a program. Mostanra a megye 32 iskolájának több 3700 kisgyermeke kapcsolódott be a képzésbe.