Hírek

Köd nehezíti a közlekedést az utakon

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság óvatosabb, körültekintőbb közlekedésre int az elkövetkezendő reggeleken.

Az előrejelzések szerint a reggeli és a délelőtti órákban Baranya megyében köd nehezítheti a közlekedést. A balesetek elkerülése érdekében fogadják meg tanácsainkat!

Lakott területen belül való közlekedés során számítani kell arra, hogy a korlátozott látási viszonyok miatt a gépjárművezető késve észleli az úton lévő akadályokat, vagy az úttesten áthaladó gyalogosokat. Lakott területen kívüli útszakaszokon is számítani kell az úttest szélén közlekedő gyalogosokra, lassan haladó vagy az úttest szélén veszteglő járműre. Amennyiben ködös útszakaszhoz érnek, a látótávolság csökkenésével mindenképpen vegyenek vissza a sebességükből, és tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot! A tompított világítás mellett használjanak ködfényszórót! A nappali menetfény nem helyettesíti sem a tompított világítást, sem a ködfényszórót, hiszen a fényerőssége sem megfelelő, és a mögöttünk haladók számára egyáltalán nem látható! A távolsági fényszóró használatát kerüljék, mert az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez!

A szitáló ködtől az utak a rájuk rakódott por miatt csúszóssá, nyálkássá válnak, így a gépjárművezetőknek számolniuk kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodási manőver nehezebben hajtható végre, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Gépjárművezetőként közlekedjenek figyelmesebben, gyalogosként pedig hordjanak láthatósági mellényt, amely észlelhetőségüket, és ezáltal biztonságukat is sokszorosára növelheti!

… hogy mindenki hazaérjen!