Hírek

Közlekedésbiztonság és bűnmegelőzés Vilonyán

A rendőrök játékos baleset-megelőzési feladatokkal és kerékpár-regisztrációs programmal várták a lakosságot a település rendezvényén.

A 2021. július 31-én megrendezett Polgárőr Napon a Várpalotai Rendőrkapitányság munkatársai közlekedésbiztonsági programokat szerveztek. A kicsik baleset-megelőzési feladványok megoldásában és KRESZ-tesztek kitöltésében is kipróbálhatták magukat, valamint szó esett a gyalogos- és kerékpáros közlekedés veszélyeiről, illetve a kétkerekű kötelező és ajánlott tartozékairól is.

A 112-es segélyhívó szám használatának fontosságáról játékos formában adtak tájékoztatást a rendőrök, és a néma segélykiáltás országos kampánya is kiemelt hangsúlyt kapott. A prevenciós szakemberek elmondták a gyerekeknek, hogy a segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat, beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt, valamint ha azonnali segítségre van szüksége, de a körülményei miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

A kerékpárral érkezők a helyszínen regisztráltathatták kétkerekűiket a BikeSafe országos adatbázisába. A program lényege, hogy a regisztráció alkalmával a jármű minden adata rögzítésre kerül, amely egy későbbi kerékpárlopás esetén megkönnyíti a rendőrség munkáját, illetve elősegíti azt, hogy a kétkerekű mihamarabb visszakerüljön a jogos tulajdonosához. A biciklisek a regisztráció mellett hasznos tanácsokat is kaptak a kerékpárok helyes lezárásával kapcsolatban. A rendőrök hangsúlyozták, hogy ne hagyják soha őrizetlenül a járműveiket, ha mégis felügyelet nélkül maradnak, mindig lakatolják le azokat.