Hírek

Kutatják az álvakcinát

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben rendszeresen megjelennek a csalók is, akik az általános ijedtséget használják ki átverésre és anyagi haszonszerzésre.

Csodaszert kínálnak, de olyan nincs.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztályának zsarui az utóbbi hetekben több olyan webhelyet és fórumot azonosítottak, ahol ismeretlenek koronavírus elleni csodaszereket és vakcinákat próbáltak meg értékesíteni a lakosság részére. A történet azonban nem most kezdődött.

– Amikor tavaly február környékén megjelent a koronavírus, a csalók azonnal megszimatolták, hogy a járványveszély, később pedig a járványhelyzet milyen lehetőségeket rejt számukra – kezdi Halász Viktor százados a KR NNI kiberbűnözés elleni főosztály felderítő osztályának vezetője. – Először olyan árucikkeket kezdtek hirdetni a különféle, internetes fórumokon, amelyekre akkoriban a legnagyobb kereslet volt. Maszkokat és fertőtlenítőket kínáltak, sokszor rossz minőségben, és jóval értékük felett, de az is megtörtént, hogy a megrendelők semmit sem kaptak az előre utalt pénzükért, egyszerűen csak csalás áldozatai lettek. Persze már a járvány kezdetén felbukkantak „csodagyógyszerek”, amelyekkel állítólag meg lehet előzni a fertőzést. Természetesen ezek a vitaminok és étrend-kiegészítők ilyesmire nem alkalmasak, ahogy arra sem, hogy a koronavírusos megbetegedést gyógyítsák, de a rászedett vásárlóktól borsos árat lehetett kérni értük.

Halász Viktor százados
Halász Viktor százados 

Nyárra kicsit csökkent az álmedicinák kínálata, de amikor ősszel már elérhető közelségbe került a vakcina, ismét fellángolt a csalók munkakedve. Megint elárasztották az internetet a koronavírus elleni csodaszerek hirdetései, sőt, egy idő után illegálisan árult védőoltások is megjelentek. És persze megint sokak figyelmét altatta el a valódi veszély, a pandémia, így aztán ismét arattak a szélhámosok.

– A tapasztalat szerint szinte valamennyi vírus elleni csodaszert vagy álvakcinát árusító webhelyet külföldön jegyeznek be, és ezek mögött a leggyakrabban külhoni csalók állnak – mondja Halász Viktor. – A hirdetéseiket jobb-rosszabb fordítóprogramokkal magyarítják, egyébként ezeknek a szövegeknek a tükörmásolatait más nyelveken is meg lehet találni külföldi webhelyeken. Amikor ilyen hirdetéses átveréssel találkozunk, megkeressük a tárhelyszolgáltatót vagy a domain-regisztrátort, és megkérjük, törölje az adott tartalmat. Leggyakrabban ennyi elég is, hogy ezek a hirdetések eltűnjenek.

A bűncselekmény gyanúját megalapozó internetes oldalak felderítése után a kibernyomozók eljárást indítanak az üzemeltetők azonosítása és felelősségre vonása céljából, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyek szolgáltatóival, hogy a kérdéses szájtokat tüntessék el. Tegyük még hozzá: a külföldi csalók gyakran igénybe vesznek call center szolgáltatást, azaz külsős, telefonos ügyintézők bevonásával működtetik, és egyben hitelesítik is törvénytelen vállalkozásukat.

A csalók között akadnak olyanok is, akik egyébként is gondot fordítanak a hiteleség látszatára. Ahogy a police.hu-n olvashattuk nemrég: „A minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést vagy annak bármely szövődményét. A nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak, és a hirdetéseikben tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak.”

Karanténellenőrzés
Karanténellenőrzés 

Természetesen szó sincs valódi szakértőkről és tudományosan megalapozott véleményekről, főképpen nincs szó hiteles webhelyekről. Mindenféle magyarázat helyett álljon itt a legfontosabb: a koronavírus ellen nincs csodaszer! A fertőzés megelőzésére szolgáló, valódi, bevizsgált és veszélyeket sem rejtő védőoltáshoz pedig csak állami felügyelettel juthatunk hozzá. Halász Viktor hangsúlyozza: bármelyik hirdetés, amely ismeretlen forrásból származó csodaszereket ígér, átverés csupán!

Hozzáteszi azt is, hogy nemcsak a szabadon hozzáférhető felületeken bukkannak fel a Covid19 elleni csodaszereket és vakcinákat kínáló hirdetések, hanem a sötét webnek nevezett titkosított hálózaton, azaz a darkneten is jelen vannak. Ezeknél nincs nyilvánosan elérhető szolgáltató, így adott oldal eltávolítása sem kérelmezhető; a felhasználók azonosítása is nehezebb. Speciális böngésző segít az üzemeltetőnek, valamint a felhasználónak, hogy megőrizze névtelenségét, és erre nyilván azért van szükség, mert 99 százalékban illegális árucikkeket és szolgáltatásokat kínálnak: a kábítószertől a hamis pénzig, a bűnözőket képző tanfolyamoktól az álvakcináig.

– Folyamatosan monitorozzuk az internetet – összegzi a helyzetet Halász Viktor. – A mögöttünk lévő évben nem csupán az álgyógyszeres hirdetéseket követtük nyomon, hanem az álhíreket terjesztők tevékenységét is. Nemcsak gyógyszerek hirdetésével próbálnak meg a bűnözők ugyanis haszonra szert tenni, hanem azzal is, hogy olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek a köznyugalmat súlyosan veszélyeztetik. Tavaly felszámoltunk egy szervezett, magyarországi álhírterjesztő hálózatot, amelynek tagjai szenzációhajhász címekkel ellátott, valótlan tartalmú cikkekkel próbáltak meg minél több látogatót az oldalaikra csábítani, hogy a kattintások után hirdetési bevételre tegyenek szert. Az akció eredményeképpen a bíróság három emberrel szemben hozott elmarasztaló ítéletet.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: FÜLŐP MÁTÉ, ZSARU-ARCHÍV