Hírek

Legyen február a Biztonság Hónapja!

Bár a február az év legrövidebb hónapja, három olyan jeles nap is erre az időszakra esik, amely a lakosság szubjektív közbiztonságérzete szempontjából meghatározó: február 9. a Biztonságos Internet Napja, február 11. a 112-es Európai Segélyhívó Szám Napja, február 22. pedig az Áldozatok Napja.

A három nemzetközi naphoz kapcsolódva a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya olyan, a 14 napon átívelő megyei bűnmegelőzési kampányt szervez, amely a prevenció fontosságára, az áldozattá válás elkerülésének, és a már áldozattá vált személyek megsegítésének lehetőségeire igyekszik ráirányítani a lakosság figyelmét. 
Az internethasználat mindennapjaink részévé vált, a mostani időszakban pedig a korábbinál is hangsúlyosabb szerepet tölt be életünkben, melynek jelentős része az online térbe tevődött át – gondoljunk csak az otthoni munkavégzésre, az online oktatásra, a szabadidő eltöltésére, vagy a járványügyi szempontból is preferált internetes bankolásra, vásárlásra.  Az internet használata azonban azon túl, hogy számtalan előnnyel jár, veszélyforrást is jelent, ha nem vagyunk elég felkészültek és körültekintőek. A “Safer Internet Day”-t, vagyis a Biztonságos Internet Napját világszerte február második keddjén tartják. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az online technológiák tudatos, a biztonságot is szem előtt tartó használatára, így pl. a közösségi média felületein való biztonságosabb jelenlétre.
Előfordul például, hogy a ”social media” használata során egyesek ismerősnek jelölnek minket. Ezeknek a visszajelölése azonban nem feltétlenül azt a „kapcsolatot” eredményezi, amire mi gondolunk. Mielőtt elfogadjuk egy idegen vagy kevésbé ismert személy jelölését, nézzük meg a profilját! Fontos támpont lehet például, hogy vannak-e közös ismerőseink. Ha igen, mindenképpen informálódjunk az illetőről. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy nem mindenki az, aminek/akinek kiadja magát, legyen bármilyen kedves a közeledése, vagy kecsegtető a felajánlott árucikk, szolgáltatás. Mindig tegyük fel a kérdést: feltétlenül szükségem van-e erre az internetes ismeretségre?  Mi lehet az oka, hogy kapcsolatot keres velem? Milyen következményei lehetnek, ha elfogadom a jelölést? Akarom-e, hogy lássa az általam megosztott tartalmakat? Az egészséges bizalmatlanság sok kellemetlen helyzettől menthet meg bennünket. 
Mielőtt bármilyen tartalmat megosztunk, egyébként is érdemes átgondolni, hogy ez adhat-e okot visszaélésre, nem fogjuk-e később megbánni a posztot, mert – mint tudjuk – az internet nem felejt. Azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy bántunk, sértünk-e valakit egy-egy feltöltött tartalommal, kommenttel. Igyekezzünk elkerülni ezek – akár súlyos jogi -következményeit.
Mindennapi életünk során számtalan olyan helyzet adódhat, amelyben tárcsáznunk kell a 112-es segélyhívót. Az európai segélyhívó napot az Unió tagállamaiban mindig az év 2. hónapjának 11. napján tartják. A nap célja, hogy rámutasson a másikra való odafigyelés, és az egymásnak nyújtott segítség, az életmentő 112-es segélyhívó szám fontosságára. A szám Csongrád-Csanád megyéhez köthető kampánydala, a „Csak egy hívás” (https://www.youtube.com/watch?v=aO9e4Gznl6s) is erre irányítja rá a figyelmet.