Hírek

Ne a kényelem, hanem a biztonság legyen az elsődleges szempont!

Egy nő papucsban vezette autóját, amikor lecsúszott a a fékről a lába és balesetet okozott Környe közelében.

Egy 30 éves nő autójával Környe külterületén közlekedett 2021. június 26-án délelőtt. Haladása során egy útkanyarulatban fékezett, amikor kicsúszott a lába a papucsából, melynek következtében nem tudott fékezni, és egy szabályosan, Oroszlány irányából Környe felé közlekedő személygépkocsinak ütközött.  A baleset során hárman megsérültek.

1

2

A KRESZ szabálya szerint, aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

A nagy kánikulában, de sokan strandolás, úszás után sem cserélik le a papucsot cipőre, amikor a volán mögé ülnek. Ezt ugyan semmilyen szabály nem tiltja, de balesetveszélyes mezítláb vagy papucsban vezetni.

A rendőrség felhívja az autósok figyelmét, hogy – ahogy a fenti eset is mutatja -, a mezítláb vagy papucsban történő vezetés nem biztonságos. Egy szandál vagy egy papucs a kánikulában kényelmesebb viselet a zárt cipőnél, azonban autóvezetésnél balesetveszélyes is lehet. Papucsban, vagy mezítláb kevésbé lehet kontrollálni a pedálokat, gyakran lecsúszik róluk a vezető lába. Így pedig nem tud gyorsan reagálni az esetleges veszélyhelyzetekre, mint ahogyan az elvárható lenne.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a nyári melegben sok esetben a motorkerékpárral közlekedők sem tartják be a biztonsági előírásokat. A kényelmi szempontokat előtérbe helyezve, védőfelszerelések nélkül, rövid nadrágban, pólóban ülnek fel kétkerekűikre. Ez azonban egy baleset esetén semmilyen védelmet nem nyújt a motorosok számára, és akár komolyabb sérülést is eredményezhet. Ezért kérjük a járművezetőket, hogy nyáron is tartsák be az alapvető biztonsági előírásokat!

……hogy mindenki hazaérjen!