Hírek

Ne adj esélyt az online csalóknak!

A Heves megyei rendőrök ismételten felhívják a figyelmet.

A Hevesi Rendőrkapitányság nyomozói a napokban azonosítottak és hallgattak ki gyanúsítottként egy mezőszemerei lakost, akit csalással gyanúsítanak.

A 19 éves férfi az interneten eladásra kínált egy járművet, melyre jelentkezett egy vevő, aki 2020. október 5-én előlegként átutalta a megadott számlaszámra az általa kért összeget. A gyanúsított a pénzt felvette, majd elérhetetlenné vált.

Az eset kapcsán ismételten felhívjuk a figyelmet az online vásárlás veszélyeire:

  • Ne utaljon pénzt előre!
  • A feltűnően nagy árengedmény mindig gyanús.
  • Nézzünk utána az oldal értékelésének! A közösségi oldalakon érdemes rákeresni a webáruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
  • Nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel nincs tapasztalatunk! Egy számunkra új webáruházból kis összegért rendeljünk először!
  • Győződjünk meg róla, hogy azon az oldalon vagyunk, ahonnan eredetileg vásárolni szerettünk volna.
  • Vásárlás előtt olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
  • Garanciát jelenthet, ha van a webáruháznak fizikai üzlete, amit internetes kereső segítségével könnyen leellenőrizhetünk, hogy az adott címen valóban az adott üzlet működik-e. A magyar nyelvű ügyfélszolgálat szintén biztosítékot jelent.

A témával kapcsolatban készült bűnmegelőzési videónkat megtekinthetik a Heves MRFK prevenciós facebook oldalán.

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.