Hírek

Ne adjon esélyt a betörőknek!

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai kereskedelmi egységek sérelmére elkövetett betörések áldozattá válásának megelőzése érdekében adnak tanácsot. 

Napjainkban a nagyobb üzletek mindegyike professzionálisan kiépített vagyonvédelmi rendszerekkel rendelkezik. Gyakran előfordul azonban, hogy a kisebb boltok, büfé jellegű árusító helyek nem alkalmazzák a megfelelő biztonsági eszközöket, módszereket.

Mint tudjuk, a bűnmegelőzés nem kizárólag a rendőrség feladata, hanem a különböző intézmények, szervezetek és vállalkozások, továbbá az egyén felelőssége is.

A vagyontárgyak védelme érdekében feltétlenül szükséges az érték- és költség arányosságot is tekintetbe véve védelmi berendezések alkalmazása, valamint az egyén körültekintő magatartása.

Annak érdekében, hogy a kisebb elárusító helyek, üzletek, illetve tulajdonosaik, üzemeltetőik ne váljanak bűncselekmény áldozatává, kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait:

  • A készpénzt (még az úgynevezett váltópénzt is) mindig tartsák biztonságos helyen! Ha az üzletben nincs megfelelően kiépített hely a bevétel megőrzésére, azt soha ne hagyják a boltban!
  • A pénz tárolására alkalmazzanak speciális pénzkazettát, ami legyen rögzítve (pl. a szekrény aljában lecsavarozva), és azt mindig zárják be!
  • Fontos a nyílászárók megfelelő mechanikai védelme. A bejárati ajtó készüljön erős anyagból és legyen tömör, a zárszerkezetek közül a több ponton záródó növeli a biztonságot! Célszerű a bejáratra és az ablakokra rácsot helyezni.
  • Fokozza a biztonságot az elektronikai védelmi eszközök használata, ezért az üzlethelyiségben célszerű kiépíteni a körülményekhez igazodó riasztórendszert. A leghatékonyabb módszer a távfelügyeleti rendszer alkalmazása.