Hírek

Ne csússzon ki a kezéből az irányítás!

A következő napokban továbbra is csapadékra kell számítani megyénkben, ami megnehezíti a közlekedést és balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő.

Fokozott óvatosságra inti a közlekedőket a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Ahogy az elmúlt napokban, úgy az előttünk álló időszakban is lehet számítani csapadékra megyénk területén, ami rossz látási viszonyokat és csúszós útszakaszokat eredményezhet. Esős időben a járművezetőknek számolniuk kell azzal, hogy mind a megállás, mind pedig a kanyarodás komolyabb koncentrációi igényel, mint száraz időjárás esetén. Ilyen időjárási körülmények között célszerű kerülni az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést.

Az esőben vagy vízátfolyásos úton való vezetés legnagyobb veszélye az aquaplaning jelensége. Ilyenkor a gumiabroncs elveszti a közvetlen kapcsolatot az úttal, és gyakorlatilag úszik az úton. Így természetesen a tapadás megszűnik, és a gépjármű szinte irányíthatatlanná válik. Az aquaplaning jelenség általában akkor alakulhat ki, ha az ésszerűnél nagyobb sebességgel haladunk vízátfolyásos úton, vagy esőben, olyan útszakaszon, ahol nem megfelelő a vízelvezetés.

Óvatosabb, lassabb vezetéssel, nem kopott, megfelelő nyomású gumiabroncsok használatával elkerülhető, vagy csökkenthető a veszély. Minél kopottabb az abroncs, annál kevesebb vizet fog tudni elvezetni a mintaárok mélységének csökkenése miatt. Emellett a balesetek megelőzése érdekében fontos a jó minőségű, nem kopott ablaktörlőlapátok és minőségi ablakmosó folyadék használata.

Baleseti veszélyforrást jelenthetnek az esős időben az úttestre figyelmetlenül lépő gyalogosok. Az esernyő és a kapucni zavarhatja őket a szabad kilátásban, emellett azzal is számolni kell, hogy a vizes, csúszós úton megnő a féktávolság, így a gyalogosok mindig kellő körültekintéssel kezdjék meg az úttesten történő áthaladást!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a balesetek megelőzéséért maguk a közlekedők tehetnek a legtöbbet a szabályok maradéktalan betartásával. Vigyázzanak magukra és egymásra!

„…hogy mindenki hazaérjen!”