Hírek

Ne dőljön be a csalóknak!

Fokozott óvatosságra int a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az internetes vásárlások alkalmával.

Megyénk területén ismételten megszaporodtak az internetes csalások. Több esteben érkezett bejelentés olyan esetről, amikor a vásárló interneten keresztül rendelt meg egy terméket, a vételárat előre átutalta, az árut azonban nem kapta meg és az eladó is elérhetetlenné vált. A hasonló esetek elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!

  • Ha nem akar Ön is hasonló helyzetbe kerülni, lehetőség szerint személyesen fizesse ki, illetve vegye át a megvásárolt terméket! Ha ez a nagy távolság miatt nem megoldható, vásároljon olyan oldalakról, ahol utána nézhet az eladónak vagy ellenőrizze létezését, megbízhatóságát!
  • Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nem is igaz. A feltűnően nagy árengedmény mindig legyen gyanús!
  • Vásárlás előtt olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF)!
  • Győződjön meg róla, hogy a weboldal biztonságos, és nézzen utána az oldal értékelésének: a közösségi oldalakon érdemes rákeresni a webáruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel. Azonban ha a hozzászólások között sok a negatív komment, akkor is érdemes eltekinteni a vásárlástól!
  • Nagy értékű megrendelést ne adjon le olyan oldalon, amivel nincs tapasztalata! Egy új webáruházból kis összegért rendeljen először, és akkor se fizessen előre, csak az áru átvételét követően!
  • Érdemes leellenőrizni a webáruházat a scamadviser.com oldalon, ahol elég csak beírni a weboldal címét, és kiderül, hogy megbízható portálról van-e szó, vagy érkezett-e már panasz.
  • Garanciát jelenthet, ha van a webáruháznak fizikai üzlete, amit a Google segítségével könnyen leellenőrizhetünk, hogy az adott címen valóban az adott üzlet működik-e. A magyar nyelvű ügyfélszolgálat szintén biztosítékot jelent.
  • Magánszemélytől fokozott óvatossággal és banki előre utalást mellőzve vásároljon! Kizárólag a termék átvételét és ellenőrzését követően fizesse ki a vételárat!
  • Telefonos, vagy bankkártyás fizetés esetén a plasztikkártyát, vagy okos telefont ne adjon ki a kezéből.
  • A nyilvános wifi-jellel bíró helyen ne vásároljon, így ugyanis adatai könnyen hozzáférhetővé válhatnak! Internetes kávézókban, munkahelyen, egyéb nyilvános helyeken ügyeljen arra, hogy kilépett-e az alkalmazásból, és törölte e a gép a személyes adatait! Ezt akár az internetes böngésző „előzmények törlése” menüponttal megteheti!

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.