Hírek

Ne legyen tabu!

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság arra bíztatja a kapcsolati erőszak elszenvedőit, hogy ne féljenek segítséget kérni.

A hozzátartozók közötti erőszak témakörben végzett rendőri intézkedések egyik tapasztalata, hogy sokan azért nem mernek segítséget kérni, mert nem ismerik a lehetőségeket, vagy éppen attól félnek, hogy a családjukban zajló eseményekről idegenek is tudomást szereznek.

Április 7-én egy baranyai településen élő nő kért segítséget, mert a férje otthon napi rendszerességgel szidalmazta őt és a közös gyermekeiket. Velük szemben trágár kifejezéseket használt, csúfolta őket, kötekedett velük. Folyamatosan egymás ellen hergelte őket, és ez gyakran verekedésbe torkollott. Az ügyben kapcsolati erőszak gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Emellett az apa ellen ideiglenes megelőző távoltartást is elrendelt a rendőrség.

A lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében a főkapitányság szakemberei két kisfilmet („Nem a te szégyened!” és „Eltitkolt mindennapok”) is készítettek. Mindkettő az ilyen típusú jogsértések megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Ne feledje! Amennyiben otthon a családtagja bántalmazza, megalázza, megfélemlíti, ne féljen segítséget kérni! Hívja 112-es központi segélyhívó számot!