Hírek

Orgazdák és betörők rendőrkézen

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói egy hat főből álló bűnbandát lepleztek le. A gyanú szerint hárman betöréseket követtek el, hárman pedig átvették tőlük a lopott holmit.

A Kecskeméti Rendőrkapitányságra az elmúlt néhány hónapban feltűnően sok, hasonló módszerrel elkövetett betörésről érkezett bejelentés. 2020 szeptembere és 2021 április eleje között legalább 20 olyan bűncselekmény vált ismertté a bűnügyi osztály munkatársai előtt, amelyeket építési vállalkozók, építkező magánszemélyek sérelmére követtek el. Az ismeretlenek felfeszítették az épülőben lévő házak portáján vagy az építési területeken elhelyezett, lezárt konténereket, szerszámtárolókat, és azokból különféle dolgokat tulajdonítottak el. A tolvajokat az sem rettentette vissza, ha nem találtak udvari tárolót: feltörték a félkész épületek ajtaját, és onnan vittek el mindent, amit értek.

A bűnözői csoport betörésre szakosodott tagjai válogatás nélkül vették magukhoz a drága fúrókat, hegesztőgépeket, szigetelőanyagot, de nem hagyták hátra az építkezés kisebb értékű kellékeit, például a glettanyagot, csavarokat, festéket sem. Volt olyan helyszín, ahonnan 20 méternyi rézkábellel távoztak, de az is előfordult, hogy az udvaron álló autóból a rádiót szerelték ki. A tolvajok – akik esetenként több százezer forint kárt okoztak – a zsákmányt három orgazdának adták tovább.

A rendőrök az elmúlt három hétben sorban fülelték le a bűnbanda tagjait. A nyomozás adatait elemezve 2021 márciusának első napjaiban először egy 31 éves kecskeméti férfit fogtak el, majd április 4-én 20 éves társa is rendőrkézre került. A betöréssel gyanúsítható harmadik fiatalt, egy 26 éves helybélit április 7-én vették őrizetbe, az egyik orgazdával együtt. A négy, jelenleg kényszerintézkedés hatálya alatt álló férfin kívül felkutatták és kihallgatták azt a két kecskeméti lakost is, akik szintén felvásárlói voltak a betörőknek. Ők jelenleg szabadlábon védekezhetnek. Az orgazdákat pénzmosás bűntett elkövetésével, míg a tolvajokat többrendbeli lopás bűntettével gyanúsítják. Az eltulajdonított tárgyak egy része előkerült, azokat a nyomozók lefoglalták.