Hírek

Őrizetben a lengyel embercsempészek

A rendőrök Dunaföldvár belterületén ellenőriztek két magyar rendszámú teherautót, mindkét sofőrt és az embercsempész jármű utasait elfogták és előállították.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bátaszéki Autópálya Alosztály járőrei –a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Székesfehérvári Osztályának jelzésére– 2021. április 10-én 19 óra 28 perckor Dunaföldvár belterületén ellenőriztek egy magyar honosságú teherautót. A járművet egy lengyel állampolgárságú férfi vezette, aki a teherautó rakterében öt illegális migránst szállított, akik szír állampolgárnak vallották magukat. A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. Információ alapján, Dunaföldvár belterületén az egyenruhások intézkedés alá vonták a lengyel sofőr társát, egy szintén lengyel állampolgárt, aki a gyanú szerint előfutóként segítette az embercsempész tevékenységét. Munkatársaink mindkét sofőrt, valamint az utasokat elfogták és előállították.

A rendőrök az elfogott illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 40 éves és a 20 éves lengyel állampolgárokkal szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A nyomozók a férfiakat gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vételüket követően előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.