Hírek

Őrizetben az embercsempész

11 illegális migránssal az autójában ütközött szalagkorlátnak a szír férfi Somogyban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2021. január 4-én, reggel 9 óra körül az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalának 157. kilométerszelvényében egy személyautós a fonyódi autópályarendőrök jelzése ellenére nagy sebességgel továbbhajtott, majd nem sokkal később, a balatonszentgyörgyi lehajtón szalagkorlátnak ütközött.

A személygépkocsi ellenőrzése során a rendőrök 11 fő illegális migránst találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, így a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának információi alapján a hatóság látókörébe került, osztrák honosságú személygépjármű vezetője a baleset helyszínéről elfutott, de a körzeti megbízottak még aznap délután, Balatonszentgyörgy belterületén elfogták és előállították a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra.

A Bűnügyi Igazgatóság nyomozói a 20 éves szír férfit embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, és őrizetbe vétele mellett letartóztatását kezdeményezik.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.