Hírek

Óvatosabb, figyelmesebb közlekedést kíván a téli időjárás

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásai a közutakon közlekedőknek.

A meteorológiai előrejelzések szerint a napokban havazás várható, és ez másfajta közlekedési körülményeket teremt, amihez a legtöbb járművezető nincs hozzászokva, vagy rosszabb esetben nem hajlandó azokat figyelembe venni.

A téli időszak jellemző baleseti okai a pályaelhagyás és a nem megfelelő követési távolság megtartása. A vezetéstechnikai hibákból hamarabb baleset származhat pl. az egymáshoz túl közeli haladás, a hirtelen gyorsítás és fékezés, az útkanyarulat nagy sebességgel való megközelítése, vagy a hirtelen és erőteljes fékezés.

A járművezetőnek óvatosabban kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni. A sebességhatárok betartására még jobban oda kell figyelni, sőt amennyiben szükséges a KRESZ által engedélyezett sebességnél is lassabban közlekedjünk, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. Fontos a gépjárművek felkészítése a téli időjárásra, ezért aki eddig még nem tette meg, sürgősen váltson téli gumikra, mert 7°C alatt a nyári gumik tapadása nem biztonságos.

A biztonsági övet – időjárástól függetlenül – mind a járművezetőnek, mind az utasoknak be kell kapcsolni, még akkor is, ha csak rövid távon közlekednek. A mobiltelefon használatát lehetőleg kerülni kell, hiszen kedvezőtlen út és látási körülmények nagyobb koncentrációt igényelnek a járművezetőktől.